Blogga

Kan man odla tomater inomhus?

Kan man odla tomater inomhus?

Om du har fönster som har många timmars solljus går det utmärkt att odla tomater inomhus på din fönsterbräda. Tänk dock på att välja mindre tomatsorter som inte blir så höga och att hålla jorden fuktig!

Hur många tomater per planta?

Hur mycket frukt varje plant ger skiftar också. Körsbärstomater ger ungefär 1 kg tomater per planta, runda 2-3 kg och plommontomater 3-4 kg. Skörden av tomater sker med skördetröska. Det är möjligt eftersom tomatplantorna slingrar sig längs marken och inte är uppbundna på pinnar.

Var i Europa odlas tomat?

I Sverige odlas tomater i växthus från april till november. Tomatplantan är en klättrare som i kommersiell odling får stöd av trådar från golv till tak. Tomater i svenska butiker kommer ofta från Europa, till exempel Spanien och Nederländerna, men även från Sverige under den tid de odlas här.

Hur odlar man tomater?

Odla tomater – gör så här

  1. Förkultivera dina tomatfrön inomhus i näringsfattig jord, sex till tio veckor innan utplantering.
  2. Använd såkärl med hål i botten för bra dränering.
  3. Ge dem god ventilation, mycket ljus och 20-25 grader varmt.
  4. Håll tomatplantornas jord fuktig.
  5. Skola om dina tomatplantor successivt.

Kan man odla tomater på vintern?

Viktigt att tänka på om du vill prova på att odla tomat även på vintern är att komplettera med extra belysning. Extra belysning behövs även om du har fönster med mycket ljus, för du behöver öka antalet timmar som växten får ljus, gärna 12-14 timmar per dygn. Ett annat tips är att välja en sort som inte blir så hög.

Var växer tomater vilt?

Jag tror dock att det förekom en viss tomatodling i området runt staden Cusco, eftersom man där finner de största vilda tomaterna med frukter på 10–12 gram. Lycopersicum peruvum med viktiga resistenta gener. tomatplantor. Området runt inkahuvudstaden Cusco, i dagens Peru, har vilda tomater.

Vilka länder odlar tomater?

Världsproduktion

Placering Land Produktion (ton)
1 Kina 61 523 462
2 Indien 19 377 000
3 USA 12 612 139
4 Turkiet 12 150 000

Hur lyckas man med tomater?

Tomater älskar värme, så placera dina krukor så soligt och vindskyddat som möjligt. Den näring som finns i jorden räcker inte hela säsongen, gödsla då och då med ekologisk flytande gödning. Vattna regelbundet – du ser tydligt att plantan hänger om den får för lite vatten. Busk- eller ampeltomater behöver inte tjuvas.

Share this post