Frågor

Vad ska jag gora med Jordgubbsplantorna pa hosten?

Vad ska jag göra med Jordgubbsplantorna på hösten?

På jordgubbsplantor ska alla blad klippas bort på hösten för att eventuella svampinfektioner inte ska övervintra i dem. Lämna 1-2 centimeter av bladstjälken kvar. Ingen gödning på hösten/vintern, gödsla på våren med bärgödsel.

När ska man ta bort revorna på Jordgubbsplantorna?

Någon gång i juli-augusti när plantorna burit sin frukt så kan du låta revorna vara kvar (före det så ska du ta bort revorna för att plantan ska fokusera på att ge frukt). Sätt lite jord i en liten kruka och lägg ner revan där och fyll på med lite jord.

Vad gör man med jordgubbsplantor efter skörd?

Många rekommenderar att klippa ner jordgubbsplantorna i augusti efter att alla jordgubbar är skördade. Du kan klippa ner de så att cirka 10 cm av bladen är kvar. I samma veva gödslar du dem. De kommer snabbt upp igen.

Hur tar man revor från jordgubbar?

Så förökar du jordgubbar från revor:

  1. Spara de kraftigaste revorna närmast moderplantan.
  2. Tryck ner de små nya skotten mot jorden med hjälp av t ex ståltråd eller blomsterpinnar som böjts.
  3. Revan till moderplantan ska fortsätta vara kvar för att förse sticklingen med näring, ända tills sticklingen slagit rot.

Kan man klippa bort blad på jordgubbsplantor?

Det bästa sättet att undvika sjukdomar är att välja motståndskraftiga sorter och inte sätta plantorna för tätt. Vattna inte på kvällarna. Klipp bort gamla blad till några centimeter ovanför kronorna efter skörden.

När tar man revor från jordgubbar?

Föryngra jordgubbar på sommaren Då hinner revorna bilda rötter och kraftiga plantor som jag kan sätta ut i landet på hösten. Revor kan tas på sommaren av alla slags jordgubbar, oavsett om de ger skörd fram till frosten (så kallade remonterande jordgubbar) eller sorter som endast ger skörd på sommaren.

När planterar man Jordgubbssticklingar?

Det tar några år innan en stickling vuxit till sig och klarar av att ge ordentligt med jordgubbar. Ta därför vara på sticklingar varje år, så har du hela tiden plantor både som är på tillväxt och som ger skörd. Bästa tiden att plantera sticklingarna är i juli–augusti då utlöparna är som starkast.

När plantera revor jordgubbar?

Det går också fint att ta revor i början av hösten, som kan övervintra i krukor i en lövhög och planteras ut följande vår. Risken är dock att några plantor stryker med i kylan.

När ska man täcka över jordgubbsplantor?

Blir det frostnätter så är det bra att täcka plantorna med fiberduk. Det som kan hända är att det uppstår lite bladskador där duken ligger på bladet, men det brukar inte vara något problem för plantorna sedan. När det gäller jordgubbar så måste även de vara avhärdade för att klara kyla.

Hur övervintrar jordgubbar i växthus?

Jordgubbsplantorna kan sedan övervintra i växthus utan någon extra värme och blommar så snart vårsolen värmer upp växthuset. Sedan är det bara att skörda igen. Om man låter plantorna stå kvar bör man byta ut dem efter 2-3 år för att förnya dem och få riklig skörd.

Share this post