Populära

Vad ar Forsvarssekretess?

Vad är Försvarssekretess?

Försvarssekretess enligt 15 kap. 2 § OSL gäller för sådana uppgifter vars röjande kan antas skada rikets försvarsförmåga, eller på annat sätt skulle kunna vålla fara för rikets säkerhet.

Vilken typ av sekretess omfattas en uppgift av om ett röjande kan antas störa Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skada landet?

1 § sekretessla- gen ”för uppgift som angår Sveriges förbindelser med annan stat eller i övrigt rör annan stat, mellanfolklig organisation, myndighet, medborgare eller juridisk person i annan stat eller statslös, om det kan antas att det stör Sveriges mellanfolkliga förbindelser eller på annat sätt skadar landet om …

Vem är i första hand ansvarig för att en handling ges rätt klassificering?

Försvarsmakten har liksom alla myndigheter en grundlagsreglerad skyldighet gentemot allmänheten att på begäran lämna ut allmänna handlingar. Samtidigt har myndigheten även en skyldighet att inte röja sådana uppgifter som omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400), nedan benämnd OSL.

Vilka handlingar är sekretessbelagda?

Sekretessbelagda handlingar kan till exempel handla om uppgifter om människors personliga förhållanden som kommer fram i ärenden som rör skola, förskola eller socialtjänst. Det spelar ingen roll om du skickar ett brev eller mejl till oss och skriver att det är hemligt.

Vad är Handlingssekretess?

Sekretess, tystnadsplikt och handlingssekretess Sekretess gäller även för lärarstuderande, praktikanter, vikarier eller andra uppdragstagare som inte är anställda. Sekretess innebär förbud att avslöja en uppgift muntligt – tystnadsplikt – eller skriftligt – handlingssekretess.

Är riskbedömning offentlig handling?

Riskbedömningar från äldreboenden för covid19 – en begäran om allmän handling enligt offentlighetsprincipen till Umeå kommun – handlingar.se.

När är en allmän handling sekretessbelagd?

Handlingar som inte är offentliga Alla uppgifter är inte offentliga. Till exempel kan uppgifter sekretessbeläggas för att skydda enskildas personliga förhållanden inom skola, socialtjänst och hälso- och sjukvård. Vilka uppgifter som kan sekretessbeläggas framgår av offentlighets- och sekretesslagen.

När gäller inte sekretesslagen?

Särskilda undantag vid brott mot barn Tystnadsplikten gäller inte om vårdpersonalen misstänker att ett barn utsätts för ett brott. Det kan handla om att ett barn misshandlas eller utsätts för sexuella övergrepp. Vårdpersonal ska anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa.

Vad innebär skyndsam handläggning?

Föreskriften om skyndsamhet innebär att mål om avvisning eller utvisning och mål om förvar bör handläggas som s.k. förtursmål i domstolarna, jfr 20§ förordningen (1996:380) med kammarrättsinstruktion och 17§ förordningen (1996:382) med länsrättsinstruktion.”

Vad är skyndsam handläggning?

Krav på skyndsam handläggning! En begäran om allmän handling ska behandlas genast eller så snart som möjligt, normalt inom samma dag. Det innebär att alla organisatoriska enheter på universitetet måste vara bemannade under kontorstid så att en begäran kan hanteras skyndsamt.

Vad är Förhandlingsoffentlighet?

I enlighet med offentlighetsprincipen är förhandlingar inför domstol offentliga, vilket innebär att vem som helst har rätt att att närvara vid förhandling (se regeringsformen 2 kap 11 §.) Undantag får endast ske genom lag, vilket görs bland annat genom offentlighets- och sekretesslagen.

Vilka grundkrav måste uppfyllas för att en handling ska kunna beläggas med sekretess?

För att kunna sekretessbelägga uppgifter i en allmän handling måste det finnas grund i offentlighets- och sekretesslagen som man kan stödja sig på. Om det inte finns en para- graf i lagen att åberopa är handlingen offentlig (2 kap. 2§ TF, 8 kap. 1 § OSL).

Share this post