Rekommendationer

Vilka djur ater tulpaner?

Vilka djur äter tulpaner?

Benmjöl kan locka både råttor och möss som äter upp det men sedan inte bryr sig om lökarna. Hundar eller rävar kan gräva upp lökarna av samma anledning. Sedan har vi grävling, mink, sork, vildsvin och några till… beroende lite på var man bor någonstans.

Vad gör man när tulpanerna vissnat?

Alla tulpaner som inte frösår sig (vilket gäller de flesta) tjänar på att man tar bort den vissna blomman. Då kommer all näring att gå till de sidolökar som bildas i stället för den energikrävande fröbildningen. Varje lök blommar nämligen bara en gång, sedan tar sidolökarna över.

Vad gör man när tulpanerna blommat över?

Tulpaner – kommer de blomma nästa år?

  1. Knipsa bort den överblommade tulpanen innan den börjar bilda frö – låt istället all energi gått till att bilda en ny sidolök till nästa år.
  2. Darwinhybrider är en sorts tulpaner som anses som återkommande.

Vilka djur äter påskliljor?

Främst gäller det kaniner och rådjur, men även grävlingar. Hans Gunnar Halmerius är kyrkoherde i Fagereds församling: – Den vanligaste skadegörelsen är att de äter upp blommorna på kyrkogården. Särskilt under våren, när vi planterar lökar.

Vem äter mina krokusar?

Odla svarar: Du, det kan vara både fasaner och harar! Dessutom rådjur, om ni har sådana. De kanske kalasar där tillsammans allihopa 🙂 Ni kan spänna ett hönsnät med något glittrigt påhängt över planteringen, så att ni ser blommorna men matgästerna inte kommer åt dom.

Vem äter upp mina Penseer?

Penséer smakar mums, tycker rådjuret. Här är 3 smarta sätt att skydda vårkrukan från att bli uppäten. Det finns inga garantier. Varje rådjur smakar sig fram i livet och måste alltså lära sig vad som smakar pyton genom att ta en och annan tugga.

Vilka Penseer äter inte rådjur?

Är det lukt eller smak som rådjuren inte gillar? Det sägs att rådjur avskyr gula blommor, så det var väl just den gula färgen som de inte gillade och gjorde att de ratade de penséerna. Rådjur brukar älska äta krokus på våren, men konstigt nog brukar de rata just de gula krokusarna.

Vilka djur äter krokusar?

Vilka djur gillar krokus?

Visst älskar vi tulpaner – men det gör dessvärre också rådjuren. Även krokus är en favorit och dessa hungriga djur är ett av få hot mot våra vårblommande trädgårdar. Placera dina krukor med vackers blommande höstlökar nära huset. På så sätt slipper du ofta påhälsning från rådjuren.

Vad gör man med vissna påskliljor?

Låt bladen vissna ner helt på plats i jorden innan du klipper av dem så blir lökarna både kraftigare och fler. På vårkanten kan du med fördel gödsla med benmjöl och lite välbrunnen hästgödsel, om du får tag på det. Det här gäller även lökar som du har planterat ut sedan tidigare.

Share this post