Ny

Varfor hanger min monstera?

Varför hänger min monstera?

Problemet med hängiga blad på monsteror beror oftast på ljusbrist och särskilt under vintrarna är det ett stort problem. Placera din växt intill ett ljust fönster, men helst utan direkt solljus. Det kan ta ganska lång tid innan en planta som lider av ljusbrist återhämtar sig, så man får ha lite tålamod.

Hur räddar jag min monstera?

Om monsteran mår dåligt så blir de nya bladen mindre, När den mår bra igen blir de nya bli större och större igen. Sticklingar fungerar utmärkt. Klipp av en topp, klipp den gärna i flera delar men se till att det finns minst ett blad och en luftrot på varje del.

Hur binda upp monstera?

Bambupinnar eller mosstock fungerar fint att binda monsteran med, men det är ju bara fantasin som sätter gränser. Tänk bara på att binda stjälkarna med något som inte skär in och skadar dem.

Hur får monstera stora blad?

Monsteran klarar sig också under tämligen knappa ljusförhållanden men kommer under sådana förhållanden inte helt till sin rätt. Vill du få de karaktäristiska stora, flikiga bladen så behöver din monstera få ordentligt med ljus.

Hur får monstera nya blad?

Ta sticklingar av monstera

  1. Skär av en stam under den närmaste knoppen/bladet.
  2. Placera sedan stammen i en behållare med vatten.
  3. Byt vatten ofta så att det inte bildas bakterier som gör att sticklingen ruttnar.
  4. När de nya rötterna blivit några centimeter långa, planterar man nya plantan i jord i en egen kruka.

Varför får min Monstera små blad?

Om din monstera får nya mindre blad vid sidan av moderplantan kan du försiktigt ta upp växten ut krukan och sära på rötterna. Plantera om din nya monstera i en mindre kruka och vattna.

När är det dags att skörda vitlöken?

Skörda vitlök i juli-augusti Det varierar så klart mellan olika sorter och när man satt dem. Utvecklingstiden är ca 150 dagar. Generellt planterar man vitlök på senhösten och då brukar de vara skördeklara i mitten av juli-augusti.

Hur får monstera hål i bladen?

Bladen blir ofta så stora som en halvmeter i diameter och plantan kan växa sig närmare 10 meter hög under rätt förutsättningar. En av anledningarna till att bladen har naturliga hål och flikar tros bero på att den härstammar från platser där det blåser mycket.

Hur vet man om vitlöken är klar?

Vitlöken är färdig att skördas följande sensommar, när blasten börjat gulna en aning. Du kan också skörda delar av planteringen redan i början av sommaren – då har vitlöken troligen inte ännu bildat klyftor, men har redan fått en ljuv och mild smak.

Hur tar man hand om nyskördad vitlök?

Klipp inte av den färska blasten innan lök och blast torkat ordentligt. Risken finns att löken lagras sämre då. Vänta med att klippa blasten tills den är torr och prasslig. Se till att ta hand om den skördade löken när du lagt tid på att odla den!

Share this post