Populära

Ar all timjan atbar?

Är all timjan ätbar?

Olika typer av timjan För matlagning så är det vanligast att man odlar någon slags kryddtimjan eller citrontimjan. Dessa finns dock i många olika sorter, med olika färg på blad eller olika dofter. Backtimjan eller gråtimjan odlas oftast som prydnadsväxt, även om det går bra att även använda deras blad i matlagningen.

När Klipper man ner timjan?

När den värsta frostrisken är över så klipper du ner den. Ser du inget grönt i kvistarna då så skrapa försiktigt bort det yttre skiktet på en liten fläck långt ner på plantan. Ser det friskt ut där är det bara att vårda och vänta!

Hur sköter man om timjan?

Timjan kräver inte mycket utrymme och är därför lätt att odla i kruka. Den älskar solsken och ska helst stå i direkt sol. Timjan ska vattnas regelbundet efter utplantering, men sedan tål den att torka ut och kräver inte mycket gödning. Det finns ett otal timjansorter med blad i olika former och färger.

Är timjan perenn?

Timjan är perenn. Timjan används till: Kryddtimjan: till ärtsoppa, grytor, kött, vilt, fisk, potatis, pasta och örtte.

Hur plockar man timjan?

Skörda hela stjälkar, ta bort de nedersta bladen på varje stjälk och sätt ihop med gummiband till luftiga buketter. Fäst ett snöre eller en bit ståltråd i varje bukett och häng upp och ner i ett luftigt, torrt och mörkt utrymme. Efter ungefär två veckor är det lagom att repa av de torra bladen från stjälkarna.

Kan timjan övervintra ute?

timjan, salvia, rosmarin dvs. de som har en hård vedartad stam med små grenar. De klarar inte vintern om rötterna står i väta när de vilar. Vedartade växter behöver bäddas ner över vinter med granris, halm och annat som håller dem torra och varma. De tycker om sol.

Är timjan flerårig?

Timjan är en flerårig växt och en riktig solälskare. Den doftar underbart, och är mycket användbar i matlagningen. En av de bästa och mest användbara kryddväxterna är utan tvekan rosmarin. Enklast odlar du rosmarin i en rymlig kruka som du kan flytta inomhus på vintern.

Vad är timjan gott till?

Timjan smakar gott t. ex. ihop med enbär till vilt, den är ett måste i potatissoppa och passar väldigt fint till rätter med fågel och lamm. Timjan kan även användas i marinader och för att smaksätta kryddoljor.

Share this post