Allmänning

Vad kan man odla i Sverige utomhus?

Vad kan man odla i Sverige utomhus?

Här rekommenderar vi en del sorter som både är lättodlade och ger god och riklig skörd.

  • Plocksallad. Att odla plocksallad är det bekvämaste sättet att få egen sallad.
  • Mangold.
  • Kålrabbi (knutkål)
  • Grönkål.
  • Bönor.
  • Ärter.
  • Lättodlade rotfrukter.
  • Morot.

Vad lönar sig att odla?

I en av grupperna ställdes idag frågan om vilka grönsaker som det lönar sig att odla. Av svaren drar jag slutsatsen att man svarar utifrån lönsamhet i pengar och vid ett snabbt överslag vann bönor och sallad som mest lönsamt bland de som svarat.

Vad kan man odla utan växthus?

Eller så kan man välja frilandssorter av både gurka och tomat, sådana brukar klara sig ute utan växthus när det har blivit så varmt att det är ingen fara för nattfrost. Rädisor går bra att odla ute utan växthus. Vattna behöver du göra nästan dagligen under sommaren när det är varmt – då torkar det ut fort.

Vilka grönsaker kan man odla utomhus?

Sockerärtor, bönor, spenat, sallat, ruccola, rädisor, dill, morot och mangold är några exempel på lättodlade grönsaker. De gror lätt och ger skörd på ganska kort tid. Sedan kan du plocka dina grönsaker direkt från trädgårdslandet eller pallkragen.

Vad kan man odla på friland?

Rotfrukter som morötter, palsternackor, rädisor, rödbetor och majrovor sås i rader. Så gärna glest, då blir det mindre gallring. Bladväxter som sallat, spenat, dill, mangold med flera kan även bredsås.

Vad är mest lönsamt att odla?

De mest populära grödorna att odla i växthus är gurka, tomater och paprika. Att odla egna grönsaker på detta sätt kan vara trevligt men det använder inte växthuset på ett optimalt sätt. Om du är villig att vara lite kreativ så är det möjligt att optimera växthuset mycket bättre och använda det för att tjäna pengar.

Vad kan man odla året runt?

Kål, tomater och gurkor är förstås bara en bråkdel av vad du kan odla inomhus. Kryddor, krasse, sallad, ingefära, chili, paprika, ingefära, ananas, physalis, vitlöksblast, jordgubbar, groddar och mikrogrönt, ja till och med potatis går också att odla med rätt belysning, god jord och näring.

Share this post