Trendig

Kan man plantera sticklingar pa hosten?

Kan man plantera sticklingar på hösten?

Det går i princip att ta sticklingar året om ifall man kan ordna med en bra tilläggsbelysning. För ljus måste plantan ha om den ska orka växa till sig och övervintra som stickling. Det är bra om man kan ta sticklingarna tidigt, senast i september.

Hur tidigt kan man ta sticklingar?

Att föröka dina krukväxter är enkelt och roligt. Tidig vår är bästa tiden för att så frö, sätta sticklingar eller dela växter.

Kan man ta sticklingar på vintern?

Det är ganska enkelt att föröka vedartade växter, att ta sticklingar på vintern är ett av flera sätt. Du tar sticklingarna när växterna är i vila, alltså när de är avlövade fram till slutet av januari. Välj ut friska och fina årsskott, alltså de skott som kommit under sommaren.

När kan man plantera ut sticklingar?

När sticklingen fått rötter planterar du den i en liten kruka med planteringsjord. Vattna ordentligt, men låt den sedan torka upp lite innan du vattnar nästa gång. När sedan plantan rotat sig ordentligt i jorden är det dags att plantera om den i en lite större kruka.

När ska man plantera om sticklingar?

Om du ändå vill ’starta upp’ din stickling i vatten bör den planteras i jord så snart du ser de små knopparna på stjälken eller i bladvecket som antyder att rötter är på väg att bildas. Sätt då sticklingen i såjord eller blomjord med 20-30% perlite eller små lekakulor.

När på året ska man ta sticklingar?

De vedartade sticklingarna tas från skott som är förvedade och utan blad när de sätts. Dessa sticklingar tas på vårvintern av föregående års skott innan bladknopparna börjat svälla. Det kan även lyckas med äldre delar av en växt men lättast går det med årsskott.

Hur förvarar man jordgubbsplantor under vintern?

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Kan man övervintra Bägarranka?

Den behöver inte näring under vintertid (om du övervintrar den). Ja, det går faktiskt att övervintra bägarranka, bäst i ett inglasat uterum som är ljust och svalt, och har en temperatur över 12 grader. Det går även att övervintra den som en krukväxt i ett söderfönster, i lite svalare inomhustemperatur om möjligt.

Share this post