Allmänning

Nar ta stickling av hortensia?

När ta stickling av hortensia?

Sticklingar av toppskott: Välj ut en topp som ser fin ut och som inte blommat. Toppen behöver ha minst tre bladpar så det måste vara en ganska kraftig topp. Ta bort den översta toppen precis ovanför det andra bladparet och släng den. Klipp sedan av sticklingen precis under det sista bladparer och klipp bort de bladen.

När kan man dela hortensia?

Vänta till våren, då kan du klippa bort de gamla blommorna och korta in stjälkarna lite.

Hur förvara hortensia över vintern?

Hortensior tappar bladen så den kan gärna stå mörkt. Men ställ först krukan under tak nu på hösten. Det är viktigt att jorden får torka upp ordentligt, annars kyler den blöta jordklumpen ner rötterna för mycket inför övervintringen.

Hur förökar man Syrenhortensia?

Det går bra att ta sticklingar av syrenhortensia. Ta cirka 15 centimeter långa sticklingar under den tidiga sommaren, repa bort de nedersta bladen och sätt syrenhortensiasticklingarna i sandblandad såjord runt kanterna av svarta plastkrukor. Vattna väl. En hålad plastpåse över sticklingarna håller dem fuktiga.

Kan man flytta Syrenhortensia?

Om den ska flyttas så finns ingen anledning till att kapa ned den. Men kapa menar jag då att man tar bort mer än 15% av kronvolymen. Risken är stor att den inte orkar bryta nya skott samtidigt som rötskador uppkommer.

Kan man klippa ner hortensia på hösten?

Bäst tid att ta bort vissna blommor På våren, när det inte längre är någon risk för nattfrost/minusgrader, passar det bäst att klippa bort vissna blommor. Klipp bort blommorna direkt under blomställningen, precis ovanför de nya knopparna. De gamla blommorna har då skyddat de nya knopparna under vintern.

Kan man få hortensia att övervintra?

Att övervintra hortensia i kruka är svårt, om man inte har tillgång till ett ljust och frostfritt vinterrum som till exempel ett inglasat uterum. Då är det bättre att plantera ut växten. I södra delarna av vårt land klarar den sig fint, men i kallare delar bör den vintertäckas.

Kan man dela en hortensia?

Föröka hortensia, steg för steg Ta bort det nedre bladet – det här är den punkt där de flesta rötterna kommer att bildas när sticklingen planteras. Ta bort alla resterande blad, förutom de två översta som kommer ut från spetsen av stammen. Dessa två låter du vara kvar, men klipp av dem så att bladen blir ungefär halva.

Hur Vintertäcker man hortensia?

Om vår planta är nergrävd i jorden behöver den i princip inte vintertäckas. Om plantan står där den utsätts för vind så bör man täcka med en vassmatta eller bubbelplast. Snö ger ett bra naturligt skydd för hortensian.

Kan hortensia övervintra i kruka utomhus?

Kan man övervintra hortensia inomhus?

Hortensian är mycket svår att övervintra inomhus. Hortensian ska placeras i rumstemperatur och så ljust som möjligt. Tänk på att den inte trivs i direkt solljus under blomningstiden. Helst ska växten ställas svalt på natten.

Share this post