Rekommendationer

Nar ska man beskara ett nyplanterat appeltrad?

När ska man beskära ett nyplanterat äppelträd?

När på året ska man beskära äppelträden? För yngre träd som ska beskäras under uppbyggnadsfasen är mars-maj en bra period, medan äldre äppelträd som ska underhållsbeskäras med fördel kan genomgå detta under den så kallade JAS-perioden, alltså under juli, augusti eller september.

Varför får mitt äppelträd inte blommar?

Svar: Anledningen till att äppelträden inte blommar ännu vid 5 års ålder är just att de växer så kraftigt. Beslutet om att inte beskära dem är helt rätt och kommer att medföra att de kommer i blom snabbare. Det är så att ju mer man beskär ett träd, desto mer svarar trädet med tillväxt.

Kan man beskära äppelträd som bär frukt?

JAS – sommarbeskärning av äppelträd En bra tid att beskära äppelträd och även andra fruktträd, då man slipper vattenskott och dessutom vallar (läker såren) snittytorna snabbt. Nackdelar att beskära denna tid är att man skär bort begynnande frukt, men det är å andra sidan inget som trädet tar skada av.

När börjar äppelträd blomma?

Men även i år kom våren tidigt och istället för att som vanligt blomma i mitten av maj, så började äppelträdens blomning redan i slutet av april, skriver Kiviks Musteri.

När ska man beskära äppelträd?

Man vill ha kronan lagom gles och luftig då det släpper in mera ljus och förebygger sjukdomar. Äldre äppelträd beskärs med fördel under den så kallade JAS-perioden (juli, augusti, september). Hur klipper man? Vid beskärning av äppelträd ska du alltid använda en vass och väl rengjord sekatör.

Hur ska du bygga upp Ett nyplanterat äppelträd?

Ett nyplanterat äppelträd måste du beskära för bygga upp en stadig och vacker krona. Det är inte så svårt som du tror och med några enkla tumregler så klarar du dig långt.

Hur tar man bort gamla äppelträd?

Äldre äppelträd behöver bara en lättare beskärning, så kallad underhållsbeskärning. Man klipper då bort sjuka, döda och döende grenar. Längst ut i kronan fortsätter man som tidigare och tar bort sådana grenar som växer i fel riktning, alltså inåt i kronan eller in i någon annan gren.

Kan man beskära äpple och päron året om?

Äppel- och päronträd kan beskäras året om (utom vid knoppsprickningen), men av tradition klipper man under vintern då trädet är avlövat och man ser bättre. Om möjligt är annars beskärning av äpple och päron på senhösten att föredra för att minska risken för s.k. vattenskott (små tunna skott).

Share this post