Frågor

Vad ar Hugelbadd?

Vad är Hugelbädd?

Hugelkultur är ett tyskt ord och betyder hög-odling eller kull-odling. Ett sätt att odla som använts i Tyskland och Östeuropa i hundratals år. I Sverige kallas denna typ av odling ofta för hugelbädd.

Hur gör man en Hugelbädd?

Förenklat sätt är hugelbädden en upphöjd bädd, eller till och med kulle beroende på hur stor den görs, som grundas med olika grovt trä. På ett finurligt sätt bildas små vattenreservoarer genom att en stor mängd fukt lagras i de förmultnande trädelarna.

Vad kan man odla på sensommaren?

Det finns också ett antal grödor som växer bra en bit in på hösten som passar bra att så, tex sockerärtor, störbönor, betor, fänkål, persilja, sallatskål, majrova, grönkål, vitkål, rödkål, svartkål, spetskål.

Kan man så spenat i augusti?

Bäst är att så tidigt på våren eller i augusti. Spenat växer bättre då dagarna är lite kortare och vädret svalare. När nätterna är ljusa och dagarna varma börjar den lätt att blomma och då blir det färre blad.

När är det försent att så?

Vänta därför och så dem ungefär en månad innan utplantering. Fröna gror först när jorden når 12 grader, så direktsådd sker tidigast i maj och ännu senare i norra Sverige. Tomater behöver försås, men vänta gärna till slutet på mars eller början av april.

Vad kan man odla sent?

5 lättodlade grönsaker att så och skörda på hösten

  1. Rucola. Rucola kan du odla på hösten både i kruka och i trädgårdsland.
  2. Vintersallat eller machésallat. Vintersallat eller machésallat är en mycket köldtålig sort som till och med klarar den första snön och kan skördas långt in i december.
  3. Spenat.
  4. Rädisor.
  5. Sibirisk bladraps.

Hur tidigt kan man så spenat?

Hur sent kan man så gurka?

Så gurka. Förodla inomhus i mars-maj. Gurkplantan utvecklas fort. Räkna med ca 5 veckor från sådd till färdig planta att sätta ut på växtplatsen.

Kan man så tomater i maj?

När på året man ska så tomaterna varierar lite beroende på sort och var man bor. Jag brukar så i februari för att plantorna ska få lång tid på sig att växa till sig. Men det går absolut att så så sent som i april/maj och ändå få en fin skörd!

Vilka grönsaker kan man så på hösten?

Senhösten är en bra tid för höstsådd, sådd av grönsaker som ska gro till våren och skördas tidigt nästa säsong. Spenat, sallat, morötter, palsternacka, svartrot och rättika. Gå till väga precis som på våren, men täck bädden med nät eller ett lock för att fröerna inte ska bli uppätna av fåglar eller djur.

Share this post