Ny

Hur odlar man ingefara hemma?

Hur odlar man ingefära hemma?

Gör så här

  1. Köp en bit färsk, ekologisk ingefära i mataffären.
  2. Ta en vid kruka eller någon form av odlingskärl och fyll med planteringsjord.
  3. Vattna igenom jorden.
  4. Plantera ingefärsknölen på jorden och täck med mer jord.
  5. Placera krukan varmt och ljust tex i ett fönster eller i växthus.

Hur hög blir ingefära?

Ingefäran blir allt från 50 till över 150 cm hög, med blad och blommor på skilda skott. Det blommande skottet är 15–20 cm högt och bär ett 20-tal gulgröna och purpurfärgade blommor. Hela växten doftar.

När skördar man gurkmeja?

Skörd. När våren övergår till sommar hamnar vår gurkmeja, men även våra andra inomhus odlade örter och kryddor, antingen i växthuset eller på ett skyddat läge utomhus.

Hur skördas gurkmeja?

Antingen föser du undan jorden och skär eller bryter av en liten bit eller så väntar du tills den vuxit till sig rejält och skördar en större bit eller hela. Så fort du delar den kommer den illgula färgen fram så akta textilier och bänkskivor/ skärbrädor i trä så de inte blir missfärgade.

Hur lång tid tar det att odla ingefära?

Ingefära är lätt att odla, men man behöver skapa förutsättningar för den. Det tar minst 10 veckor för en rot att utvecklas till skördeklar. Under den tiden behöver den värme och ljus. Ingefära tål inte frost och det är där det blir stopp för en del.

Varifrån importeras ingefära?

Ingefäran är en tropisk ört vars rot används som krydda. Den ingefära som går att köpa i Skandinavien är i regel importerad från Ost- och sydostasien.

Är ingefära en rot?

Hur gör man med färsk gurkmeja?

Den färska gurkmejan finhackas och passar naturligtvis bra i en indisk curryrätt men är du ute efter den medicinska effekten kan du köra den tillsammans med andra frukter eller grönsaker i råsaftcentrifug eller mixa ner en bit i en smoothie. Färsk gurkmeja kan du hitta i asiatiska livsmedelsbutiker.

Hur ser växten gurkmeja ut?

Ingefära och gurkmeja tillhör samma växtfamilj. Det är jordstammen vi äter och får den chansen så skjuter den nya skott som kan bli plantor. På bilden syns de små gröna skotten som kommer att utvecklas om de får kontakt med jord.

Kan man odla ingefära i Sverige?

Ingefära är både gott och nyttigt. Och enkelt att odla själv, även här hemma i Sverige.

Share this post