Rekommendationer

Vilka foretagsnamn ar upptagna?

Vilka företagsnamn är upptagna?

Du kan beställa en förhandsgranskning av Bolagsverket av ett eller flera företagsnamn för att kontrollera om det företagsnamn du har tänkt dig är ledigt eller om det redan finns registreringar som kan komma att bedömas som hinder mot ditt förslag. Det kostar 1 400 kronor (momsfritt) per namnförslag.

På vilka sätt kan en näringsidkare förvärva rätten till ett företagsnamn?

Ensamrätt genom registrering eller inarbetning 2 § En näringsidkare förvärvar ensamrätt till ett företagsnamn genom registrering eller inarbetning. Ensamrätt till ett sekundärt kännetecken förvärvas genom inarbetning.

Hur kommer man på ett företagsnamn?

Här är några saker som kommer att vägleda dig:

  1. Ett företagsnamn bör vara lätt att komma ihåg. Det bör vara kort.
  2. Sticka ut från mängden.
  3. Namnet bör säga något om ditt företag, dina produkter och tjänster.
  4. Det ska vara tidlöst.
  5. Ett bra namn ska vara ett reklamverktyg i sig.
  6. Det bör finnas ett tillgängligt domännamn.

Är ett företagsnamn ledigt?

Sök om ett företagsnamn är ledigt För att söka efter registrerade företagsnamn går du in på den myndighetsgemensamma webbplatsen Verksamt. Välj e-tjänsten ”Hjälp att välja företagsnamn” och klicka på den tredje fliken med titeln ”Sök företagsnamn”. Sökningen är gratis och du får ett svar direkt.

Är bokslut offentligt?

Årsredovisningen är en offentlig handling och utgörs av företagets balans- och resultaträkning (årsbokslutet) med tillhörande noter, förvaltningsberättelse och revisionsberättelse. Noter är en specifikation som exempelvis upplyser hur tillgångar värderats eller vilka slags tillgångar som redovisas under samma post.

Kan man byta företagsnamn?

Anmäl din ändring på verksamt.se. Där skapar och skickar du in anmälan, ny bolagsordning och ett bolagsstämmoprotokoll. Se till att ta med några olika förslag på det nya företagsnamnet. Du skriver under anmälan med din e-legitimation, exempelvis mobilt BankID.

Kan man döpa en enskild firma?

När du registrerar din enskilda näringsverksamhet skickar du namnförslaget till oss och registrerar dig hos Skatteverket. Om din enskilda näringsverksamhet sedan tidigare är registrerad hos Skatteverket och du nu vill skydda ett namn för din verksamhet använder du samma e-tjänst.

Kan man byta namn på enskild firma?

Vill du göra en namnändring eller ändra verksamheten? Det anmäler du i vår e-tjänst på verksamt.se! Om du anmäler både ändring av företagsnamn och verksamhet vid ett och samma tillfälle, betalar du bara den högre avgiften.

Vad kan man döpa sitt företag till?

Företagsnamnet måste gå att särskilja från namn på andra företag, föreningar eller varumärken. Namnet ska inte kunna förväxlas med andra företagsnamn. Företagsnamnet får inte innehålla uttryck som diskriminerar eller förolämpar någon. Det får inte heller innehålla något som kränker någons upphovsrätt.

Vad kostar det att byta namn på ett AB?

När du skickar in din anmälan om ett namnbyte måste du också tillhandahålla bolagsordningen tillsammans med ett bolagsstämmoprotokoll som visar på ett namnbyte. Var också beredd på att det kommer kosta ditt företag runt 1000 svenska kronor att byta namn.

Vad ska mitt AB heta?

Beskriv företagets verksamhet Du måste beskriva vad företagets verksamhet ska vara. Skyddet för namnet får du för de verksamhetsområden du beskriver att företaget ska ägna sig åt.

Vad är mitt juridiska namn?

Juridisk person & företagsformer Företagsformer så som aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar är juridiska personer. Däremot är enskild firma eller enskild näringsidkare inte en juridisk person, då ägaren och firman är samma person.

Share this post