Allmänning

Kan man flytta Sparrisplantor?

Kan man flytta Sparrisplantor?

Om du gräver upp en stor sparrisplanta, går säkert en hel del av alla dessa rötter av. Dessa sår kan sedan fungera som inkörsport för diverse svampsjukdomar, till exempel fusarium, som gör att sparrisen sakta men säkert tynar bort. Alltså, plantera helst nya sparrisrötter i dina pallar till våren.

Kan man plantera sparris på hösten?

Det går även att plantera sparris på hösten, men det är svårare att få tag på plantor då. Det går utmärkt att odla sparris från frö, men då tar det 4-6 år innan man får skörda sina första skott.

När Klipper man ner sparris?

Svar: Sparris är en perenn växt som vissnar ner över vintern så du kan klippa ner hela plantan redan nu i höst eller låta den stå kvar torkad över vinter och klippa tidigt i vår.

Hur förökar sig sparris?

Man förökar sparris med frösådd. Det tar tre år innan du kan börja skatta skotten på våren. Du behöver ca tio plantor för att kunna få så mycket att du kan njuta av den. Försök att få tag på ytterligare erforderliga plantor.

Hur föröka sparris?

FRÖSÅ SPARRIS För den som väljer att själv så frön till sin sparrisodling bör plantorna få växa i krukor de första två åren under förutsättning att det finns ett växthus eller bänk att odla dem i under tiden. Så fröna på våren i såjord eller i en blandning av 50% sand och 50% torv.

Kan man odla sparris i Pallkrage?

Du kan även odla sparris i pallkragar. Fyll först en säck kogödsel i botten pallkragen och fyll sedan med Grönsaksjord eller P-jord. Sparris växer bäst när den får mycket näring. Gödsla jorden med Gödsel för köksträdgården.

När ska man sätta sparris?

Sparris är lättodlad men man måste ha tålamod innan skörd. Från att man planterat sparrisplantor till att man kan skörda ordentligt tar det ca 4 år, 4-6 år om man sår från frö. Men sen har man fina plantor som man kan skörda av i 10–15 år. I bästa fall går det att skörda 2 gånger per dag från april fram till midsommar.

När plantera Sparrisplantor?

Sparrisplantor för trädgården samt återförsäljare och yrkesodling – våren 2022. Bästa planteringstid är i april-maj, så det är hög tid att beställa nu. Våra sparrisplantor såddes som frö förra våren och tas nu upp ur jorden, några dagar innan försäljningen.

Share this post