Populära

Nar ska man plantera om tomaterna?

När ska man plantera om tomaterna?

Tomater bör alltid skolas om, alltså planteras om, i flera omgångar. När plantorna är 5-10 cm höga är det dags att skola om dem en första gång. Vid omskolningen är det viktigt att flytta plantorna till en lite större kruka.

Hur sköter man cocktailtomater?

Körsbärstomaten trivs när det är varmt och därför är det rekommenderat att plantan, oavsett om den är i kruka eller inte, placeras på en plats där den får mycket sol och där värmen är god – gärna i ett växthus. Dessutom är det mycket bra om plantorna också kan få stå skyddade mot vinden.

Hur planterar man körsbärstomater?

Odla tomater från frön

  1. Fyll såkrukorna med såjord och vattna igenom.
  2. Sätt några tomatfröer ytligt och täck med lite jord.
  3. Ställ varmt ca 20-22°. Håll fuktigt.
  4. När plantorna kikar fram, ställ svalare 15-18° och ljust.
  5. Plantera om tomaterna i större kruka med näringsrik jord, när andra bladparet dyker upp.

Kan man plantera tomater i blomjord?

De små plantorna ska planteras om när du kan se riktiga tomatblad förutom de första så kallade hjärtbladen. Använd grönsaksjord eller ekologisk blomjord och välj krukor som är ca 12 cm i diameter, gärna höga. Du kan också plantera om i ursköljda mjölkkartonger, gör då hål i botten och skär av toppen.

Hur stor kruka behöver körsbärstomater?

Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord. Sätt bara en tomatplanta i varje kruka. Näringsvattna under hela odlingssäsongen för starkare plantor och fler och finare tomater.

Kan man ha planteringsjord till tomater?

Tomater vill gärna ha mycket plats för rötterna, men det beror förstås på vilken sorts tomater du odlar. Använd kraftig, välgödslad jord som Tomat & chilijord eller U-jord. Mindre busk- eller kruktomater vill ha krukor på ca 5–10 liter medan högre tomatsorter behöver minst 20 liter jord.

Kan man använda planteringsjord till tomater?

Det mesta som kan sås utomhus, rakt i min välgödslade jord kan sås i planteringsjord. Till exempel sår jag kål, lök, tomater, ärter, bönor och sallat i planteringsjord.

Share this post