Allmänning

Hur vaxer ormbunkar?

Hur växer ormbunkar?

Ormbunkar (sporofyten) växer från den ofta underjordiska jordstammen, rhizomet. Denna utgör den enda del från vilken tillväxt sker, vilket kan jämföras med att flera meristem ofta förekommer hos angiospermer. Därför är rhizomet ofta skyddat med hår, fjäll och ibland t.o.m. taggar.

I vilken jord trivs ormbunkar?

Utomhus vill ormbunken gärna stå i en näringsrik, mullrik och fuktig jord. Här duger planteringsjord alldeles utmärkt för ändamålet. Gräv upp en plats för din plantering, och tänk på att inte sätta plantorna alltför nära varandra eftersom de gärna tar lite plats. Lämna gärna 50 cm mellan plantorna.

Var finns Ormbunksväxter?

De har ofta en krypande eller rundad jordstam från vilken bladen bildas. Det finns dock ormbunkar med stam som kan bli 20 meter höga och några arter som lever i vatten. De flesta ormbunkarna idag finns i tropikerna där de växer både på marken och på andra levande växter (epifytiskt).

Hur förökas ormbunkar?

Till skillnad från fröväxter sätter ormbunkar varken blommor eller frön. De sprider sig istället med hjälp av sporer. De har två från varandra fristående generationer och själva befruktningen är beroende av tillgång på vatten (se fig. 4).

Vad trivs med ormbunkar?

I takt med att vi vill ha grönska men inte för intensiv skötselplan fungerar ormbunkar tillsammans med marktäckare som myskmadra, sockblommor samt pioner i en grön oas som passar bra i både en mer gammaldags romantisk trädgårds, i sommarstugans naturtomt eller i offentliga rum.

Var kan jag köpa ormbunkar?

Våra ormbunkar är krukodlade och kommer från odlare i Sverige och Holland. De levereras normalt som krukodlade och väl rotade i 9 eller 11 cm krukor. Leveranstid från 1 april och framåt. Ormbunkar är dekorativa växter, som passar bra som bakgrund i skuggrabatten eller tillsammans med skuggföredragande buskar.

Vad är ormbunke?

’Orm’ är ett fornsvenskt ord för mask och ’bunke’ härstammar förmodligen ifrån ’bynke’, som betyder ogräs med torra och hårda stjälkar.

Share this post