Ny

Hur vaxer en valnot?

Hur växer en valnöt?

Alla valnötter behöver en varm och väldränerad växtplats, samtidigt som de måste kunna komma åt grundvattnet med sina långa pålrötter som kan bli tre till fem meter djupa hos fullväxta träd [3]. Därför är det kanske inte förvånande att de i sin naturliga miljö ofta förekommer i sluttningar nära floder.

Vilken jord till valnötsträd?

Den vill stå i porös, mullhaltig, djup jord med god vattenhållande förmåga och relativt högt pH-värde, ca 7. Ljust och soligt läge, väl skyddat mot blåst och salta vindar. Ge den varje år väl förmultnad stallgödsel eller kompostjord.

När slår valnötsträd ut?

Kalla nätter på vårvintern kan annars slå ut toppen. Växtplatsen måste också vara vindskyddad, valnöt gillar inte att kalla vindar viner runt den under vintern. Valnötsträdet mår inte bra av hårdare beskärning så det bör bli under flera år och försiktigt.

Kan valnötsträd växa i Sverige?

Valnöt (Juglans regia) är en art inom familjen valnötsväxter. Valnöt odlas ibland i de södra delarna av Sverige. Arten kan växa även i Mellansverige, men där mognar sällan dess frukter och trädet skadas ofta av vinterkölden.

Hur lång tid tar det att odla valnötter?

Odla äkta valnöt Om man odlar sitt valnötsträd från en kärna kan det ta många år innan trädet ger nötter. Men köper man en ympad sort kan det gå på bara ett par, tre år. Äkta valnöt brukar anges som härdig ungefär till gynnsamma lägen i zon 2 men det finns frösådda träd som ger skörd i bistrare klimat.

Hur stora blir valnötsträd?

Trädet är resligt och upprättväxande och blir mellan 5 och 8 meter högt. Bladverket är lätt doftande. Han- och honblommorna blommar samtidigt så sorten är självfertil. Denna sort börjar ge nötter betydligt tidigare än de frösådda.

När blommar valnöt?

Ursprungligen kommer trädet från Balkan och från Mindre Asien. Trädet har sin blomningstid från maj till juni. Hängena från hanblomman är mångblommig med ett förblad, ett obetydligt hylle och blir uppemot femton centimeter långa. Honblommorna hittar du tillsammans i glest sittande klasar med två till fem blommor.

Share this post