Populära

Varfor slokar min klematis?

Varför slokar min klematis?

Om plantan börjar vissna nedifrån och upp (bladen gulnar och blir sedan bruna), beror det oftast på för lite vatten. Om en nyplanterad klematis börjar sloka, kan det bero på obalans i tillväxten. Plantans rötter klarar inte av att försörja en stor bladmassa, speciellt om det är mycket varmt och torrt.

Varför vissnar min klematis?

Nyplanterade klematis som växer starkt kan få obalans i vatten-näringstillförsel så plantan ej ’orkar ’ längre utan vissnar ner. Gräv upp och kontrollera rot och stam. Om det ser friskt ut och nya knoppar finns anlagda, klipp ner och plantera om den.

Hur får man klematis att växa?

Klematis trivs i djup, näringsrik och jämnt fuktig jord med bra dränering. Blanda gärna kogödselkompost och benmjöl i jorden innan du planterar ut den. Ett tips är att fylla med grov sand närmast runt stänglarna för att ge extra bra dränering runt rothalsen på plantan. Detta kan skydda plantan mot svampangrepp.

Hur ofta ska man vattna Clematis?

Rötterna och rothalsen på alla klematis är väldigt känsliga för direktsol, så skugga gärna genom att sätta någon perenn framför. Vattna rejält och därefter under torra perioder åtminstone hela första växtsäsongen.

Vår trivs klematis bäst?

De trivs bäst i väldränerad, mullblandad, näringsrik och fukthållande (men inte blöt) jord. Man brukar säga a klematis vill ha ”huvudet i solen och föerna i skugga”. En vanlig rekommendation är a plantera låga perenner runt plantan för a skugga den nedre delen av stammen.

När ska man klippa ner klematis?

De bildar blomknoppar under vår- och försommar, man brukar säga att de blommar på årsskotten. De liknar på det sättet perenner och därför gör man precis som med perenner och klipper ner dem nära marken sent på hösten eller tidig vår. Spara två bladpar (en klipphöjd av ca 20 cm).

Hur vattna klematis?

Vattning: Klematisen gillar inte om det blir för fuktigt i ytjorden kring rothalsen. – Det bästa är om man gräver ner ett rör vid planteringen som man sedan kan vattna i så når vattnet direkt till rötterna utan att fukta rothalsen, säger Jankov.

När kan man plantera klematis på våren?

Klematis kan planteras när som helst under året så länge jorden inte är frusen. Man brukar säga att klematis vill ha ”huvudet i solen och fötterna i skugga”. Detta får nog betraktas som en sanning med modifikation.

Share this post