Allmänning

Hur ofta klippa palettblad?

Hur ofta klippa palettblad?

Vill du få en riktigt tät och fin planta ska den klippas ner mycket och ofta. När du klipper ner palettbladet precis ovanför ett bladpar kommer växten att förgrena sig och växa ut åt två håll istället för att fortsätta växa rakt upp. Ju fler ställen du klipper ner den på = ju fler grenar = tätare planta.

Hur behandlar man Trips?

Att spraya bladen med växtvårdsmedel är ett effektivt sätt att både behandla och förebygga angrepp….Bekämpning av trips

  1. Isolera drabbade plantor.
  2. Spraya bladen på båda sidorna med en växtsåpa, eller egen såpablandning mot ohyra.De plantor där du inte ser något angrepp bör också behandlas på samma vis förebyggande.

Hur klippa palettblad buskig?

Om man vill ha en buskig planta så kan man börja beskära den tidigt eller kapa den långt ner på stammen. På så sätt kan man få den att lägga fokus på sidogrenar redan några centimeter ovanför jordytan (observera att du, som tidigare nämnt, måste lämna minst ett bladpar/bladfästepar).

När toppa palettblad?

När växten har nått en höjd du är nöjd med är det dags att kapa toppen för att den ska börja grena sig. Sedan är det bara att hålla efter och toppa toppen så att trädet får den form du vill ha. Glöm heller inte att skala bort nya blad som vill växa ut på stammen.

Hur övervintra palettblad?

Palettblad är mycket frostkänsliga så om man vill övervintra en planta rekommenderas att den tas in långt före risk för nattfrost. Förvara plantan ljust och svalt men inte under 10 grader. VIll man behålla växtens utseende är placering under en växtlampa nödvändigt då den tappar både färg och form vid ljusbrist.

Hur får jag buskig palettblad?

Där du klipper kommer det att börja grena sig. Så om du vill att palettbladet ska “buska till sig” ända nerifrån gäller det att våga klippa riktigt långt ned, men kom ihåg att du måste lämna några bladpar längst ned som de nya grenarna kan växa från.

Varför dör min palettblad?

Palettblad skall inte tappa sina blad så lätt, om den gör det kan det bero på att växten står i en för liten kruka och/ eller vattnas för mycket eller för lite. Se till att växten får tillräckligt med näring och står ljust, men inte i direkt sol.

Kan man klippa av toppen på palettblad?

Passa på när du ändå ska beskära växten. Kapa en topp strax ovanför ett bladpar på plantan. Ansa till sticklingen genom att klippa nedtill strax under ett bladpar (det är där bladen suttit som det kommer att bildas rötter). Skala bort bladen på stammen förutom 4-5 blad i toppen.

Hur får jag mina palettblad att grena sig?

Hur får man fylliga palettblad?

Om du vill att din planta ska bli buskig så var tuff med saxen. Plantan på bilden ovanför har jag i ett tidigt skede beskurit nästan ända längst nere vid jorden (ovanför nedersta bladparet) så att den börjat grena sig redan där nere. Beskär helst på vårkanten när ljuset kommit tillbaka, då är växtkraften som starkast.

Kan man klippa ner palettblad på hösten?

Hur klipper man ner palettblad?

När man ska klippa ner ett palettblad är bästa sättet att klippa precis ovanför ett bladpar. Där man kapar plantan kommer två nya skott börja växa ut och på så vis får man en ännu tätare växt!

Hur beskär jag palettblad?

https://www.youtube.com/watch?v=eR5NngyqETo

Share this post