Populära

Varfor ramlar blommorna av pa Gurkplantan?

Varför ramlar blommorna av på Gurkplantan?

Vissa sorter är nämligen självpollinerande och ger bara honblommor. Dessa kan också beskrivas som helt feminina eller partenokarpa. Om de odlas med gurksorter som sätter hanblommor kan en självpollinerande honblomma ändå bli pollinerad av en hanblomma från en annan planta. Då riskerar frukten att bli osmaklig.

Varför blir min gurka besk?

Bittra gurkor Se till att dina gurkor har tillräckligt med vatten, låt dem inte torka ut eller att de får syrebrist på grund av dålig dränering. Självbevattning är ett enkelt knep för att undvika detta. Undvik svarta krukor som står direkt i solen om du odlar på balkong t.

Varför blir gurkorna gula?

Svar: Det är troligen växthusspinnkvalster som gett sig på dina gurkor. De gynnas av torka, så vattna rejält och regelbundet.

Varför gulnar Gurkplantans blad?

Svar: Det är troligen växthusspinnkvalster som gett sig på dina gurkor. De gynnas av torka, så vattna rejält och regelbundet. Försök hålla hög luftfuktighet i växthuset och odla inte gurkorna för nära glaset i söderläge.

Måste man pollinera gurkor?

För att gurkplantan ska få gurkor måste det ske en pollinering. Det vanliga är att pollinerande insekter fixar detta. Men man kan också hjälpa till om man har dåligt med insekter. Då duttar man med en pensel, tops eller ett finger inuti en blomma och sedan vidare till nästa blomma.

Varför gulnar mina Gurkämnen?

Växter kan själva abortera frukter om de inte orkar bilda nya just då. Du kan hjälpa dina gurkplantor genom att ta bort en del av gurkämnena, lämna kvar bara något gurkämne per gurkplanta tills de har vilat upp sig. Det kan också vara näringsbrist. Gurkorna är näringskrävande, så gödsla gärna med en ekologisk näring.

Varför får gurkan konstig form?

Gurkorna är också väldigt tydliga när de fått för lite vatten, då blir de smala i ena ände och tjocka i den andra. Blir det väldigt många blommor och gurkämnen kan man behöva plocka bort några så att plantan orkar med.

Hur pollinerar man gurka?

Har du få bin i din närhet eller odlar gurkorna under fiberduk, i fönster, i växthus eller pallkrageväxthus långt in på säsongen, pollinerar du dem enklast med en tops eller pensel. Honblommorna har ett fruktämne, en minigurka bakom blomman som hanblommorna inte har.

Varför torkar Gurkämnena?

för mycket vatten, för stark gödsling, kall jord, låg nattemperatur, mörkt väder, för hög temperatur vid för hög fuktighet, för stark beskärning och, inte minst, att man pressat plantorna för hårt, d.v.s. låtit för många fruktämnen gå fram.

Varför bleknar Gurkplanta?

Gurka behöver stora krukor, gärna 40–50 liter. Det är stora plantor och det krävs en hel del vatten för alla blad som transpirerar och inte minst gurkorna. – Man får vattna både morgon och kväll när det är varmt och glöm inte näringen, säger Bosse Rappne. Annars blir de lite blekgröna.

Share this post