Frågor

Vad gor man med Pallkragen pa vintern?

Vad gör man med Pallkragen på vintern?

För att undvika att ogräs tar över ska du inte låta kragen stå med jord utan odling i under vintern. Istället kan du bygga en kompost av din krage genom att täcka den med löv, kvistar, vissnade odlingar och ny jord. Under vintern förmultnar din tillfälliga kompost och du är redo för ny pallkrageodling till våren.

Hur mycket kogödsel till Pallkrage?

En pallkrage till vanlig helpall rymmer ca 200 liter jord, vilket räcker till växter med grunda rötter. Dubbla pallkragar rymmer 400 liter jord och räcker för de flesta plantor. Väljer du att köpa jord i påse går det åt ca tre påsar planteringsjord och en påse kogödsel.

Vad göra med pallkrage på hösten?

Du kan med fördel använda en pallkrage som tillfällig kompost. Varva vissna växtdelar med jord så förmultnar de och med en säck ny jord ovanpå är pallkragen redo för sådd nästa vår. Låt inte pallkragarna stå kvar med tom jord över vintern, då läcker näringen ut och ogräset flyttar in.

Vad ska man ha i pallkrage?

Perfekta kombinationer för pallkrage

  1. Pallkrage med sallat, sockerärtor och lite bönor.
  2. Pallkrage med fänkål, dill och lök av olika sorter.
  3. Pallkrage med olika sorters sallat och lättodlade blommor av rosenskära.
  4. Pallkrage med kål, buskkrasse, luktärt och malaberspenat.

Vilket gödsel till pallkrage?

Odlar du i pallkrage brukar vi rekommendera att fylla pallkragen med en blandning av hälften kogödsel och hälften planteringsjord. Komposterat kogödsel hittar du liksom hönsgödsel i stora påsar i såväl trädgårdsbutiker som i vanliga matbutiker. Benmjöl är långtidsverkande, näringsrikt och passar fleråriga växter bäst.

Måste man köpa ny jord?

Vid plantering i kruka blir växternas näring och vattenreserv begränsad till krukans storlek. För att dina växter inomhus ska må som bäst är det lämpligt att plantera om dem med ny jord och i större kruka efter något år. På så sätt får rötterna mer plats och mer tillgång till näring och syre.

Hur ofta gödsla pallkrage?

Påsjordens näring räcker ungefär tre veckor, har du blandat i kogödsel räcker näringen lite längre sedan behöver du gödsla med antingen hönsgödsel, egen kompost eller annat ekologiskt/organiskt gödsel.

Share this post