Populära

Vad menas med F1?

Vad menas med F1?

Man brukar tala om F1-hybrider och sortäkta fröer. Skillnaden är att F1-hybriderna är en korsning av två sorter och de sortäkta fröerna härstammar från en och samma sort. Genom att korsa plantor kan man få fina egenskaper såsom köldtålighet, tidig skörd, kraftiga exemplar och häftiga smakupplevelser.

Vad betyder F1 tomater?

Ett sortäkta frö härstammar från två föräldrar av en och samma sort. F1-hybrider är i stället frösorter som på ett naturligt sätt har korsats fram för att man vill skapa nya sorter som bär fram olika eftertraktade egenskaper, som tålighet, snabb tillväxt, spektakulär färg, lång blomning osv.

F1 betyder första generationen. Det är en hybrid (korsning) som avlats fram av fröfirman genom noga övervakad korsning av två utvalda föräldrar. Resultatet blir en ny generation (sort) med unika egenskaper, men som i sina fröanlag kommer att få stor variation i nästa generation.

Vad betyder F1 med fröer?

F1-hybrid är en korsning mellan två genetiskt olika arter eller sorter. F1-hybrider odlas fram under noggranna kontroller. F1-hybrid är första generationen efter en korsning. Fröer från F1-hybrider kan ge helt olika avkommor.

Hur tar man frön från tomater?

Efter torkning kan fröerna sparas i en försluten plastpåse, en burk, en fröpåse eller ett kuvert. Bara det håller sig torrt. Tomatfrön har väldigt lång hållbarhet och kan frysas under flera år med god bibehållen grobarhet. Rekommenderad förvaring är annars mörkt och svalt.

Kan man ta frön från gröna tomater?

Tomater är nästan alltid självpollinerande, så risken för korsning är liten. Därför är det lätt att skörda egna tomatfrön från sin odling. Däremot kan vissa fröer från F1-hybrider få helt andra egenskaper än ursprungstomaten. Läs varför och välj vilken metod som passar dig.

Är Beit Alpha Partenokarp?

Om partenokarpa sorter pollineras av icke partenokarpa sorter finns risk att gurkorna blir beska och missbildade. Odla därför aldrig partenokarpa sorter i närheten av sorter som ska pollineras. Förslag på odlingsvärda partenokarpa sorter: Beth Alpha, Delistar, Deltastar, Iznik, Picolino.

Share this post