Ny

Hur lange kan man spara Tomatfron?

Hur länge kan man spara Tomatfrön?

Alla fröproducenter stämplar sina fröpåsar med bäst före-datum. Grönsaksfröer håller den garanterade grobarheten i två år medan blommor håller i tre år. Efter att datumet gått ut kan producenterna inte längre garantera samma grobarhet – däremot är det inte sagt att grobarheten sjunker nämnvärt.

Kan man spara Gurkfrön?

Vissa fröer, som gurkfrön och kålväxter håller 4–5 år medan palsternacka och dill tappar grobarhet efter bara 1 år. Ett enkelt sätt att testa grobarhet är att lägga 10 stora, eller 50 frön om de är små, på ett fuktigt hushållspapper eller en Wettexduk och stoppa i en plastpåse.

Hur odlar man tomater från frön?

Odla tomater från frön

  1. Fyll såkrukorna med såjord och vattna igenom.
  2. Sätt några tomatfröer ytligt och täck med lite jord.
  3. Ställ varmt ca 20-22°. Håll fuktigt.
  4. När plantorna kikar fram, ställ svalare 15-18° och ljust.
  5. Plantera om tomaterna i större kruka med näringsrik jord, när andra bladparet dyker upp.

Varför torka frön?

Torka och förvara fröer Glöm inte att märka dem, det är lätt att man glömmer vilket som innehåller vad. Fröerna ska vara riktigt torra innan du lägger dem i kuvertet. De kan behöva ligga och torka i flera veckor. Om de förvaras fuktigt blir hållbarheten sämre och de kan t o m mögla.

Hur länge ska Tomatfrön torka?

Torka tomatfröna på papper – snabbaste metoden Låt torka i två veckor. Tomatfröna fastnar på pappret och behöver inte pillas bort. Förvara hela pappret ihopvikt i ett kuvert och riv loss så många frön du behöver och sätt direkt.

Hur sparar man Gurkfrön?

Gurkfrön tar du som tomat- och melonfrön tex. Skär en skiva ur en mogen gurka och pilla ut några av de vita fröna i mitten. Låt torka på ett hushållspapper och förvara i ett papperskuvert el liknande (man kan göra egna av vanligt kopieringspapper och tejp). Glöm inte att skriva utanpå kuvertet innan du lägger i fröna.

Share this post