Frågor

Vilket virke till insynsskydd?

Vilket virke till insynsskydd?

Om du vill att konstruktionen för ditt vindskydd ska hålla i många år bör du använda impregnerat virke. Det vanligaste måttet på stolparna är 10 x 10 centimeter (100 x 100 millimeter). De lodräta brädornas mått varierar naturligtvis beroende på vilken personlig prägel du vill ge vindskyddet.

Hur högt vindskydd får man bygga?

Du behöver inte bygglov för att med mur eller plank anordna en skyddad uteplats inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus. Muren eller planket får inte vara högre än 1,8 meter. Om uteplatsen, planket eller muren placeras närmare tomtgränsen än 4,5 meter krävs medgivande från berörda grannar.

Vad är viktigt när man bygger vindskydd?

Ska man bo några fler nätter i vindskyddet eller vid sämre väder kan det vara enfördel att bygga ett lite mer robust vindskydd. Ett sådant vindskydd byggs enklast med hjälp av slanor (vad är en slana?), rep och presenning. Slå ner korta slanor i marken och lägg längre slanor på tvären mellan de korta.

Hur bygger man vindskydd i naturen?

Det enklaste sättet att bygga ett vindskydd med presenning är att hitta två träd med ca 3–5 meters avstånd mellan sig. Därefter så spänner vi helt enkelt upp presenningen med rep eller snöre och fäster dessa i träden. Det viktiga här är att se till att spänna upp presenningen ordentligt.

Vilket träslag används till staket?

Till staket kan du välja virke av gran med finsågad yta eller impregnerat i träskyddsklass NTR/AB. Stolpar som står i marken ska vara av impregnerat virke i träskyddsklass NTR/A.

Måste man ha bygglov för vindskydd?

Staket, grindar och mindre vindskydd kräver i normalt utförande inte bygglov. Vill du bygga en mur eller ett plank för att skydda en uteplats så behöver du inte bygglov om det är placerat inom 3,6 meter från ett en- eller tvåbostadshus, men då får bygget inte vara högre än 1,8 meter.

Vad ska man tänka på när man ska sätta upp ett vindskydd?

Om vindskyddet ska byggas på altanen är det lättast att sätta stolparna i en stolpfot som skruvas fast i altangolvet. Om vindskyddet ska förankras i marken bör du först undersöka hur marken är där du har tänkt att ha stolparna. Markera sträckan med ett snöre som du spänner mellan pinnar. Kontrollera att allt är rakt.

Vad ska man tänka på när man sätter upp vindskydd?

Om du har en presenning med snören i alla fyra hörnen kan du göra ett enkelt vindskydd mellan två träd. Veckla ut presenningen så du ser hur stor den är. Fundera åt vilket håll vinden blåser, tanken är att du ska stoppa vinden med ditt vindskydd. Knyt fast ena sidan av presenningen (dvs två av hörnen) i två träd.

Får man bygga vindskydd i skogen?

Man behöver inte bygglov så länge kojan är mindre än en friggebod och 4,5 meter in från tomtgränsen. Inte störa, inte förstöra är huvudprincipen. Scouterna tipsar om att det går att bygga ett ”patrullrum” i skogen eller ett vindskydd med hjälp av en presenning som kan spännas upp mellan två träd.

Hur bygger man en vindskydd?

Share this post