Blogga

Hur upptacker man bladloss?

Hur upptäcker man bladlöss?

Bladlöss har ofta en platt och nästan päronformad kropp. Med blotta ögat är det svårt eller rent av omöjligt att se utmärkande detaljer på bladlusen. De har långa spröt samt två utväxter på bakkroppen som utsöndrar s.k. honungsdagg.

Hur blir man av med Bladlös?

Här är 7 absolut miljövänliga sätt att bli av med bladlössen på:

  1. Spola bort lössen med vatten.
  2. Skölj växterna med såpa.
  3. Ta bort toppskotten.
  4. Kläm ihjäl bladlössen – med tejp eller klädroller.
  5. Spritmix i sprejflaska på lössen.
  6. Locka dit deras fiender.
  7. Börja med att få bort myrorna.

Hur mycket såpa mot bladlöss?

– Ett annat alternativ som gör att de försvinner är att blanda en såpalösning bestående av en halv deciliter såpa och två matskedar rödsprit till en liter vatten och sedan spruta på lössen. Detta bör du upprepa ungefär en gång i veckan för att bli av med dem helt.

Vart kommer bladlössen ifrån?

När en planta fyllts med löss börjar de få vingar och flyger vidare för att flyga vidare och ockupera en ny planta. Bladlössen sitter ofta på nya, späda skott och på undersidan av bladen. Där suger de saft från bladen och kan samtidigt sprida en mängd olika virussjukdomar.

Varför får man Ullöss på orkideer?

Ullöss skadar orkidéer och andra plantor genom att suga växtsaft från bladveck och andra små skrymslen på växten. På Phalaenopsis har de en förkärlek för att sitta vid bladfästena. Man kan även finna dem sittandes runt ytliga rötter och i/på krukan. Lössen kan skada plantan så illa att bladen faller och plantan dör.

Hur sprider sig Ullöss?

Ullöss trillar ofta ner från bladen och migrerar från fönsterbrädan till närmaste växtgranne, och på nolltid har eländet spridit sig till hela rummet.

Var bor bladlöss?

När det börjar bli ont om mat eller för trångt på en växt, kan bladlöss utveckas med vingar och förflytta sig till nya värdväxter. I Sverige finns cirka 560 arter av bladlöss. De flesta lever i södra delen av Sverige.

Varför får man Ullöss?

Ullöss suger växtsaft från plantorna. Vid kraftiga angrepp avstannar plantans tillväxt, bladen blir gula och faller av. Ullössen producerar honungsdagg, sockerhaltiga exkrementer, som gör bladen och fönsterbänken klibbig och klistrig.

Share this post