Blogga

Vad kallas de hogsta tjanstemannen i kommunen?

Vad kallas de högsta tjänstemännen i kommunen?

En kommunstyrelse är i bland annat Sverige och Finland en kommuns verkställande organ och dess ledamöter väljs av kommunfullmäktige, som är kommunens högsta beslutande organ.

Vad betyder likställighetsprincipen?

Kommuner och landsting skall behandla sina medlemmar lika, om det inte finns sakliga skäl för något annat. Likställighetsprincipen innebär vid fördelning av avgifter att lika avgift ska utgå för lika prestation eller att kommunmedlemmar som befinner sig i motsvarande läge ska betala samma avgifter.

Får ersättare justera protokoll?

Justering av protokoll En förutsättning för att fullmäktiges beslut ska få verkställas är att protokollet från sammanträdet justeras. Formerna för justering av protokoll framgår av arbetsordningen för fullmäktige.

Vilka ingår i kommunstyrelsen?

Normalt så brukar den bestå utav 9, 11, 13 eller 15 stycken ledamöter. Gruppen leds utav en utsedd ordförande, ibland även en på viceposition. Ibland kan det till och med finnas ytterligare en 2:a vice. Det kan också inom en kommunstyrelse finnas antingen ett eller om det behövs flera utskott.

Vad menas med det kommunala självstyret?

Kommunalt självstyrelse innebär att medborgarna har nära till besluten och att verksamheten kan anpassas utifrån lokala och regionala förutsättningar och behov. SKR gör en särskild satsning med olika aktiviteter under 2022 för att belysa självstyrets potential.

Vad är det för skillnad på kommunstyrelse och kommunfullmäktige?

Kommunstyrelsen väljs av kommunfullmäktige och har ett eget ansvarsområde. Men den fungerar också som kommunens “regering” och har ett övergripande ansvar för att kommunfullmäktiges beslut genomförs. Kommunstyrelsen leder och samordnar kommunens verksamheter och bereder även ärenden som kommunfullmäktige ska behandla.

Vad menas med likställighetsprincipen inom Bolagsrätten?

En central utgångspunkt i den finska bolagsrätten är aktieägarens företrädesrätt till nya aktier när aktiebolaget utför aktieemission (Aktiebolagslagen 624/2006, ABL, 9:3).

Vad innebär den kommunala Lokaliseringsprincipen?

Första stycket i lokaliseringsprincipen, 2 kap. 6 § miljöbalken, innebär att verksamheter eller åtgärder ska placeras på en plats där ändamålet med verksamheten eller åtgärden kan uppnås med minsta intrång och olägenhet för människors hälsa och miljön.

Varför justeras protokoll?

En justeringsman har till uppgift att granska det protokoll som upprättats vid sammanträden av föreningsstämman, syftet är att justeringsmannen ska se till att protokollet stämmer överens med de beslut som fattats under sammanträdet.

Hur sker kontroll av kommunernas ekonomiska verksamhet?

Det här gör kommunfullmäktige Tar beslut om kommunens inriktning, verksamhet och ekonomi. De tar till exempel beslut om budget, skattesats och avgifter för kommunal service. Beslutar om den kommunala förvaltningens organisation och verksamhetsformer. Väljer ledamöter och ersättare till kommunstyrelsen och nämnderna.

Vad är en landstingsfullmäktige?

Från och med 2020 benämns fullmäktige i alla Sveriges regioner för regionfullmäktige istället för den tidigare benämningen landstingsfullmäktige, då Sveriges landsting övergick till att kallas regioner. Regionfullmäktige leds av ett presidium med en ordförande och en eller flera vice ordförande.

Vad motsvarar kommunstyrelsen?

Kommunstyrelsen kan liknas vid ett företags verkställande chef. Den är spindeln i nätet som ska se till att kommunens alla olika delar strävar efter de mål som fullmäktige uppställt. Regelbundet skall styrelsen rapportera till fullmäktige om hur verksamheten utvecklas och om kommunens ekonomiska ställning.

Share this post