Blogga

Nar dela graslok?

När dela gräslök?

Med ojämna mellanrum brukar jag gräva upp och dela på plantorna, då de blivit för stora eller fått påhälsning av kvickrot. Gräslöken står i ytterkant av kvarteret och en bit innanför växer sparris, innan fyra rejäla odlingsbäddar tar vid.

Hur förökar sig gräslök?

Gräslök förökas genom frösådd tidigt på våren eller genom att dela äldre plantor på höst eller vår. Det lönar sig att dela och rengöra gräslökstuvorna från ogräs med tre års intervall. Man kan odla plantorna själv från frö, men även av färdiga plantor från plantskolan eller från matbutikens örtkruka.

När ska man klippa ner gräslök?

När gräslöken blommat färdigt och börjar se dassig ut är det dags att klippa ner andra halvan av plantorna. Då har redan den tidigare klippta delen vuxit upp och plantorna ser bulliga och fina ut. Senare under sommaren går plantorna i blom på nytt och då upprepas hela proceduren.

Hur ska man klippa gräslök?

Att skörda: Du kan skörda redan när bladen är bara decimeterhöga, klipp nere vid jorden. Gräslöken är den enda växten i sitt släkte, som får nya blad efter hand. Ju mer du klipper, desto tätare och rundare blir tuvan.

Kan man flytta gräslök?

Den blommar på våren med vackra, ätliga blommor. Plocka blommorna och använd i maten så växer det fram nya skott på plantan. Gräslöken växer snabbt upp igen varje gång den plockas, så frossa så mycket det går. Gräslöken är tålig och kan övervintra och går även bra att gräva upp och flytta om man så önskar.

Hur lång tid tar det för gräslök att växa?

Gräslök

Kategori: Kryddväxt
Förodling/direktsådd: Förodling
Dagar sådd-skörd: 80-100
Dagar sådd-utplantering: 60-75
Dagar grotid: 10-14

Hur förvarar man gräslök?

Körvel, koriander, vattenkrasse, dill, gräslök och persilja i kruka mår som allra bäst när de förvaras riktigt, riktigt kallt, +2 till 5 grader. Basilika är däremot en ört som ska förvaras i rumstemperatur.

Vad kan man ha gräslök till?

Strö hackad gräslök över alla dina sallader. Skäm bort smaklökarna med en smörgås med tomat, majonnäs och gräslök. Täck omelett med ett generöst lager eller servera till en bit rökt makrill. Gräslök passar bra i kalla dressingar, på äggrätter, rökt fisk och kött.

Kan man odla gräslök i kruka?

Gräslök är en av de alla lättaste kryddväxerna att odla både på friland och i kruka, men vintertid brukar det inte finnas mycket att skörda så då blir det till att köpa en liten planta att klippa ifrån.

Share this post