Populära

Hur manga jordgubbar pa en planta?

Hur många jordgubbar på en planta?

Ge ca 1-2 msk per planta beroende på storlek. Det finns en mängd olika sorter med olika smak och utseende på bären. Plantera gärna flera olika sorter med olika skördetid för att få en lång jordgubbssäsong.

Kan man ta frön från jordgubbar?

Frösådd av jordgubbar. Jordgubbe, Fragaria × ananassa kan förökas både med avläggare och fröer. Fördelen med att föröka jordgubbar från frö är dels att man kan få många plantor för liten peng samtidigt som det är möjligt att få tag på lite mer ovanliga sorter.

Hur man planterar jordgubbar?

Växtplats och plantering av jordgubbar Rensa landet fritt från ogräs innan plantering och grundgödsla därefter rejält med kogödsel. Sätt plantorna med ett avstånd på 30-40 cm och ett radavstånd på minst det dubbla. Plantera jordgubbsplantorna lika djupt som de stod i sin kruka.

Hur förvarar man jordgubbsplantor över vintern?

För att förhindra att blommorna eller jordgubbsplantorna förfryser kan man lägga ut halm eller täckbark mellan jordgubbsraderna. Plantorna värms – och ändå har de tillräckligt med luft för att kunna andas. En annan möjlighet är att täcka jordgubbsplantorna med en fiberduk. Denna läggs som köldskydd över jordgubbarna.

Hur många jordgubbsplantor i kruka?

Jordgubbar i kruka – odlingsråd

  • Välj en rejäl storlek på behållaren, minst 20 liter.
  • Bottna med ett lager stora lecakulor 8-14 mm för dräneringens skull.
  • Använd en mullrik grönsaksjord.
  • Plantera grunt, så att plantan kommer upp lite från jordnivån.
  • Det är lagom med tre plantor per kruka eller ampel de två första åren.

Hur många jordgubbsplantor per kvadratmeter?

Börja med att jordförbättra trädgårdslandet med P-Jord eller Naturgödslad plantjord – en säck per 2 m2. Sätt plantorna med c:a 20-40 cm mellanrum, radavståndet ska vara 50-80cm. Om du planterar i pallkrage kan du använda Grönsaksjord. I pallkragen kan du sätta 6-8 plantor (beroende på hur stora plantor du får tag på).

Vad är fröna på jordgubbar?

Jordgubbarnas frön sitter som små pluttar i det yttersta skiktet på bäret. Vid flera tillfällen har jag sått både jordgubbar och smultron med bra resultat. Det är något visst med att så just fleråriga plantor, som kommer tillbaka och ger nytta och glädje under många säsonger.

När så Jordgubbsfrön?

Redan i januari kan du börja med din första sådd och fortsätta så nya frön, hela vägen in i maj. Odlar du dessutom något du så småningom kan äta – då väntar en smakrik belöning.

Share this post