Blogga

Var galler Forsakringskassans Formansintyg?

Var gäller Försäkringskassans Förmånsintyg?

Ett förmånsintyg från Försäkringskassan kan exempelvis ge rabatt i kollektivtrafiken i vissa delar av landet eller till olika kulturevenemang med mera. Det är anordnaren som bestämmer om förmånsintyget ger rabatt. Den som har sjukersättning, aktivitetsersättning eller handikappersättning kan beställa ett förmånsintyg.

Vad innebär Förmånsintyg?

Förmånsintyg får du som har sjuk-, aktivitets- eller handikappersättning från Försäkringskassan. Skulle du föredra ett pappersintyg kan du från den 4 januari 2021 vid behov beställa ett nytt intyg själv via tjänsten Beställ förmånsintyg. Intyget skickas hem till dig med post.

Vad gäller intyg för förmånstagare?

Det här ingår i intyget: Tillfällig föräldrapenning (VAB) Graviditetspenning. Sjukpenning (anmälningsdatum står inte med, ring kundcenter om du behöver ett intyg med det) Närståendepenning.

Är jag registrerad i Försäkringskassan?

Om du alltid har bott i Sverige och aldrig har arbetat i annat land så är du försäkrad i Sverige och kan ha rätt till olika ersättningar från Försäkringskassan.

Vilka förmåner har jag som sjukpensionär?

Vanliga förmåner för sjuka och personer med funktionsnedsättning är sjukpenning, sjukersättning, aktivitetsersättning, bostadstillägg och merkostnadsersättning. Pensionsmyndigheten har hand om pensioner, äldreförsörjningsstöd och andra stöd till personer som fyllt 65 år.

Hur länge kan man få rehabiliteringsersättning?

För hur lång tid hade den försäkrade fått rehabiliteringspenning? Det finns ingen fast tidsgräns för hur lång tid rehabiliteringspenning kan beviljas. Men det framgår i förarbetena att rehabilitering normalt bör vara avslutad inom ett år. Rehabiliteringen ska bedrivas på ett tidseffektivt sätt.

Vad kan man använda Förmånsintyg till?

Förmånsintyget ger dig rabatter hos en del företag. Till exempel kan du resa billigare med kollektivtrafiken på vissa orter eller få billigare entré till vissa kultur- och fritidsaktiviteter. Försäkringskassan har inget ansvar för vilka rabatter du får utan det är upp till de olika tjänsteleverantörerna.

Hur många timmar får man jobba som sjukpensionär?

Om du har sjukersättning på deltid behöver du bara ansöka om du vill öka din arbetstid, till exempel om du har halv sjukersättning ska du ansöka om du vill arbeta mer än halvtid. Det finns ingen tidsgräns för hur länge du kan arbeta och ändå ha kvar din rätt till sjukersättning, men du måste ansöka inför varje nytt år.

Hur kan jag se om jag är försäkrad?

Hos många försäkringsbolag kan du logga in och se vilka försäkringar du har hos dem. Titta i sparade brev eller mejl efter avtal eller kontoutdrag senaste året, i fall du inte kommer ihåg vilka försäkringar du själv tecknat. De kan ha skickats som vanlig fysisk post, mejl eller till en digital brevlåda, som Kivra.

Är jag försäkrad på jobbet?

Svar: Den som jobbar på en arbetsplats med kollektivavtal är försäkrad via sina avtalsförsäkringar. När det gäller på väg till och från jobbet är det TFA, trygghetsförsäkring vid arbetsskada, som träder in.

Får sjukpensionärer höjd pension?

För 2021 är det du som haft inkomster över 29 750 kronor per månad, och sedan får sjukersättning, som får en lägre allmän pension på grund av att du har fått sjukersättning. Hur många år du har sjukersättning spelar också roll. Har du den under lång tid, exempelvis i 20 år, så får du en lägre pension.

Hur många sjukpensionärer har vi i Sverige?

Idag är det nära 251 000 individer som har ersättningsformen.

Share this post