Trendig

Varfor moglar tomater?

Varför möglar tomater?

När de växer upp i taket och täcker väggarna kan det lätt bli grå- och bladmögel på sensommaren. Allt mögel kan smitta tomaterna när det blir stor spridning. Idag var det en kompakt tomatdjungel i det lilla växthuset och det var dags att ta bort lite blad.

När städa växthus?

En höststädning ger dig försprång i vår när du ska kicka igång odlingarna. Helt säkert är det att en städning gör susen för både växter och alla som vill njuta av hösten i växthuset. I ett rent växthus är det enklare hålla ohyran på avstånd.

Hur rengör man kanalplast?

Kanalplasttak

  1. Spola av plattan med vatten.
  2. Tvätta plattan med en lösning av mild tvål eller diskmedel/rengöringsmedel och ljummet vatten.
  3. Spola med kallt vatten och torka med en mjuk trasa för att förhindra vattenfläckar.
  4. På större ytor kan du använda en högtryckstvätt.
  5. Rensa hängrännor/stuprör från löv och annat skräp.

Kan tomatplantor få ohyra?

Hur du får bort bladlöss från tomatplantorna utan gifter Men lössen måste bort! De suger näring ur plantorna och om de får tid att samlas i stora grupper så äter de mycket näring och plantorna mår därefter. Vissa löss kan även få blad att rulla ihop och dessa angrips då lättare av andra skadegörare.

Kan man äta mögliga tomater?

Frukt och grönsaker. Blir inte farliga även om de är lite skrumpna. Lägg dem i en smoothie eller gryta. Mögliga frukter och grönsaker ska däremot slängas.

Vem äter upp mina tomatplantor?

Det finns mängder av dem. Det är nog inte gråsuggorna som är boven men det kan finnas både öronvivlar och tvestjärtar i jorden och i olika gömslen i närheten. Det finns också ljusskygga larver av grönsaksfly som också gömmer sig under dagen och alla kommer de fram på natten och kalasar på till exempel tomatplantorna.

Kan man äta angripen potatis?

Är det inte djupt angripet kan man skära bort angripna delar, men ibland får man slänga hela potäterna om de är mkt angripna… Att få bladmögel på potatisen är väldigt, väldigt vanligt – bäst är att slå av blasten så snart man hittar angripna blad, för det sprider sig snabbt i ett land – är i alla fall min erfarenhet.

Share this post