Blogga

Hur lange kan man vanta med att skorda potatis?

Hur länge kan man vänta med att skörda potatis?

Sommarpotatis tar ungefär 10-12 veckor och höst/vinter potatis ännu lite längre tid. När potatisen mognat eller om blasten angrips av bladmögel är det bäst hugga av blasten och ta bort den.

Hur vet man när man kan ta upp potatisen?

För att veta när potatisarna är okej att ta upp är det bara att gräva lite lätt i jorden i utkanten av plantan med en grep eller spade och titta om de verkar tillräckligt stora för upptagning.

Hur långt efter blomning kan man skörda potatis?

Jag börjar skörda min potatis ungefär tre månader efter det att knölarna satts i jord. Ett annat riktmärke kan vara att plantorna blommar. Inte all potatis blommar, så tremånaderstricket brukar vara bäst.

När ska du plantera potatisen?

Sätt potatisen med ett radavstånd på 55−70 cm. Sätt inte för tätt, då ökar risken för bladmögel. Mellan varje knöl ska det vara 17−30 cm. Sena sorter behöver lite mer utrymme. Plantera ca 10 cm djupt. När blasten har kommit upp 10-15 cm, kupar du potatisen genom att putta upp jord runt hela plantan som den kan utvecklas i.

Hur länge ska jag sätt potatis?

Tidig potatis odlas gärna lite tätare än sen potatis som brukar ge större skörd per planta. Vänta tills jorden blivit varm innan du sätter potatis. Den börjar inte växa förrän temperaturen i jorden nått 7 – 8°. Om du sätter för tidigt och sättpotatisen blir liggande utan att växa, ökar risken för sjukdomsangrepp.

Var har potatisen sitt ursprung?

Som livsmedel. Potatis, som är en av världens viktigaste stapelfödor, har sitt ursprung i Sydamerika, där den har odlats sedan år 8000 f.Kr. Den ”upptäcktes” i Peru år 1530 av spanjoren Gonzalo Jiménez de Quesada som år 1539 förde den till Spanien.

Hur lång tid tar det att koka potatisen?

Koka potatisen mellan 10–25 minuter beroende på storleken. Det viktiga är att känna efter med potatissticka, när potatisen är mjuk är den klar. Generella koktider: vinterpotatis 20-25 min, färsk potatis 10-20 min. Häll gärna av vattnet när potatisen fortfarande har en liten hård kärna i mitten.

Share this post