Rekommendationer

Hur finansieras flygplatser?

Hur finansieras flygplatser?

För att täcka upp förlusterna finansieras de kommunala flygplatserna med skattefinansierade subventioner i form av kommunala driftstöd, transfereringar av skattemedel från andra kommunala bolag samt statliga driftstöd och trafikavtal.

Vilka skyddas av Luftfartsskyddet?

Följande verksamheter omfattas av bestämmelserna i det nationella säkerhetsprogrammet:

  • flygplatser.
  • svenska flygföretag.
  • utländska flygföretag.
  • flygtrafiktjänst.
  • fraktagenter.
  • postföretag.
  • cateringföretag.
  • instruktörer som utbildar säkerhetspersonal.

Vem äger flygplatser?

Swedavia AB, som är helägt av svenska staten, äger, driver och utvecklar flygplatser i Sverige. Swedavia har dessutom ett uppdrag att inom ramen för affärsmässighet aktivt medverka i utvecklingen av den svenska transportsektorn och bidra till de av riksdagen beslutade transportpolitiska målen.

Vilka flygplatser går med vinst?

Enligt Anders Carlsson är det i stort sett bara de stora flygplatserna som går med vinst, exempelvis Arlanda, Bromma, Malmö och Göteborg-Landvetter, där helstatliga Swedavia är helägare. Swedavia äger ytterligare ett antal flygplatser, bland annat Visby, Kiruna och Luleå.

Hur mycket kostar det att landa på Arlanda?

Införandet av en slotkoordineringsavgift på Stockholm Arlanda Airport och Bromma Stockholm Airport. Avgiften är 15,8 kr per start, varav hälften täcker flygbolagens kostnad för slotkoordineringen hos Airport Coordination Sweden (ACS) och den andra hälften täcker Swedavias kostnader.

Vad kostar det att bygga en flygplats?

– 20 miljoner är egentligen ingenting, säger Per Samuelsson. – Bara att bygga en ny landningsbana skulle kosta 400 miljoner. Hela anläggningen skulle gå lös på en miljard.

Vad ska luftfartsskyddet till exempel förhindra?

Luftfartsskyddet har som mål att förhindra olagliga handlingar, framför allt att hålla hotfulla föremål, såsom vapen och sprängämnen, borta från luftfartyg.

Vad innebär luftfartsskydd drönare?

Kortfattat: Luftfartsskyddet ska motverka brottslighet mot flyget. NASP är Sveriges program där regler och krav bestäms. Drönare berörs inte av själva lagen men för att få drönarkort behöver du känna till vad luftfartsskyddet är. Luftfartsskyddet ska motverka brottslighet.

Vad heter Sveriges flygplatser?

Swedavias flygplatser

Namn IATA-kod Passagerare (2020)
Stockholm-Arlanda flygplats ARN 6 535 776
Göteborg-Landvetter flygplats GOT 1 576 787
Stockholm-Bromma flygplats BMA 479 400
Malmö Airport (Sturup) MMX 526 154

Vem äger Arlanda flygplats?

Swedavia äger samtliga flygplatser förutom Ronneby Airport och Luleå Airport, vid vilka Swedavia ansvarar för kommersiell flygtrafik. Bolaget bildades 2010 och är helägt av svenska staten. Under 2021 hade Swedavias flygplatser 11,9 miljoner resenärer, en ökning med 16 procent jämfört med 2020.

Hur mycket kostar det att tillverka ett flygplan?

Privatjet och exklusiva flygplan Världens lyxigaste privatjet Airbus A380 custom kostar nämligen runt 500 miljoner US dollar, men då får du också en helt egen A380 som är specialbyggd och riktigt lyxig, du kommer knappast tro att du är på ett flygplan.

Vad kostar en flygplats?

I Sälen byggdes nyss en mindre och enklare flygplats än den vi har i Västerås och kostnaden för den landade på ca 750 miljoner kronor. Västerås Flygplats är större och mer avancerad så prislappen skulle uppgå till över en miljard.

Share this post