Blogga

Varfor kommer inga jordgubbar?

Varför kommer inga jordgubbar?

Jordgubbsplantor vill ha sol, värme och vindstilla. Sol ger godare bär och minskar risken för gråmögel. Jorden bör vara lucker så att jordgubbsplantans rötter kan sprida sig (mycket mull) och gärna med lite sand i. Jordgubbar och smultron är från början skogsväxter och i skogen finns inte lerjord.

Måste Jordgubbsblommor pollineras?

Att bin och humlor är viktiga för att pollinera jordgubbsblommorna är inget nytt. Forskning från Lunds universitet pekar på att blommor som besökts av flera olika sorters insekter inte bara ger mer välformade och större jordgubbar med längre hållbarhet – gubbarna mognar också snabbare.

När kommer svenska jordgubbar?

Jordgubbar kan antingen planteras tidigt på våren eller i juli/augusti och börjar i båda fallen ge bra skörd året därpå. De trivs bäst på en solig och öppen plats, gärna med en svag sydsluttning för tidigare skörd. Jorden ska helst vara mullrik och sandblandad.

Måste jordgubbar pollineras?

Pollineringen har större betydelse för jordgubbars tillväxt än vad man tidigare trott. En riklig pollinering ger bättre jordgubbsskörd med jordgubbar som växer snabbare och väger mer.

Är jordgubbar Självpollinerande?

Vår odlade jordgubbe kom till genom två arter från den amerikanska kontinenten som korsades i Europa på 1700-talet. Det är en flerårig ört som är självpollinerande, den har alltså både ståndare och pistill.

Vad kallades jordgubbar på 1700-talet?

Frön från en sådan korsning gav upphov till vår jordgubbe, Fragaria x ananassa. Till Sverige kom jordgubben i slutet av 1700-talet. Den kallades då ananassmultron med anledning av det vetenskapliga namnet. Namnet jordgubbe var för övrigt redan upptaget, det användes vid den tiden för parksmultron, Fragaria moschata.

Är jordgubbar en stenfrukt?

Jordgubbsplantan hör till familjen rosväxter och frukten är botansikt sett inte ett bär utan en stenfrukt,de små ”kärnorna” på jordgubben är små nötter. Det vi äter och kallar jordgubbe är blombotten som under fruktmognaden sväller upp och blir saftig.

Share this post