Allmänning

Vilka krav pa formalia galler vid en forhandling enligt MBL?

Vilka krav på formalia gäller vid en förhandling enligt MBL?

Förhandling enligt 11-14 §§ MBL Förhandlingen ska genomföras i så god tid och på så tidigt stadium i beslutsprocessen att arbetstagarorganisationerna har en reell möjlighet att påverka beslutsunderlaget. Det är vidare viktigt att förhandlingen sker på rätt nivå i organisationen. Den ska ske där beslutet kommer att tas.

Hur skriver man en framställan?

Framställan ska vara så enkel och tydlig som möjligt. Argument och bevisning ska inte tas med. Du är inte bunden i förhandlingen av vad som tagits upp i framställan. Du kan alltid yrka på ytterligare saker vid förhandlingsbordet, och ändra yrkanden eller helt enkelt dra tillbaka dem.

Vad kallas den typ av förhandling som omfattar kollektivavtalsförhandlingar och i vilken bestämmelse i MBL regleras den?

Den primära förhandlingsskyldigheten (11 §) Den primära förhandlingsskyldigheten innebär att det åligger arbetsgivaren att innan beslut fattas i vissa frågor påkalla förhandling med de fack som arbetsgivaren är bunden av kollektivavtal gentemot.

Vad behöver framgå av ett protokoll från en tvisteförhandling?

Av protokollets rubrik ska framgå vilken typ av förhandling som avses, exempelvis lokal förhandling enligt MBL § 11 eller tvisteförhandling. Det måste också framgå vilken sakfråga förhandlingen avser, exempelvis förhandling om arbetsbrist eller överenskommelse av arbetstidsschema.

Vad innebär arbetsgivarens informationsskyldighet enligt MBL?

Informationsskyldigheten regleras i medbestämmandelagen, MBL, och syftar till att ge fackförbund kunskap om och insyn i arbetsgivarens verksamhet. Fackförbunden behöver information för att kunna påverka verksamheten och tillvarata de anställdas rättigheter.

Vad är innebär informationsskyldighet?

Detta kallas för den primära informationsskyldigheten, och innebär att arbetsgivaren självmant måste lämna information om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom om riktlinjerna för personalpolitiken.

Hur begär man överläggning?

Innan du kan säga upp någon av personliga skäl, måste du förvarna den anställda minst två veckor före uppsägningen. Även hens fackliga organisation ska underrättas inom samma tid och få samma information som den anställda. Därefter har de möjlighet att begära överläggningar inom en vecka.

Hur kallar man till MBL förhandling?

Arbetsgivaren är skyldig att kalla till förhandling vid alla viktigare förändringar av verksamheten, eller arbets- eller anställningsförhållanden. För dig som är förtroendevald med förhandlingsmandat. I en medbestämmandeförhandling har arbetsgivaren ensidig beslutsrätt i frågan.

Vad är en överläggning?

När ett mål ska avslutas och pläderingarna är gjorda samlas domaren och nämndemännen för att överlägga. Överläggningen är inte offentlig.

Vad kallas den typ av förhandling som omfattar kollektivavtalsförhandlingar?

Förhandlingar som förs i syfte att träffa kollektivavtal, och på så sätt lösa en intressefråga, kallas avtalsförhandling eller intresseförhandling. Förhandlingen kan påkallas av antingen arbetstagarparten eller arbetsgivarparten. Om parterna inte enas kan konflikten inte föras till domstol för prövning.

Vad gäller vid MBL förhandling?

Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§ innebär att arbetstagarorganisationerna har medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om. Medinflytande att arbetsgivaren måste avvakta med sitt beslut tills förhandlingar genomförts med arbetstagarorganisationen.

Share this post