Trendig

Hur kallt tal artor?

Hur kallt tål ärtor?

Sockerärter i kall jord Sockerärter har frön som är ganska tåliga och de gror dessutom när det bara är några grader i jorden. I vissa tabeller anges 5 grader som lägsta temperatur då sockerärterna gror. Den lilla nya plantan är inte heller helt livrädd för kyla och klarar några frostnätter under fiberduk utan problem.

Hur många grönkål pallkrage?

I en pallkrage ryms 4 plantor vitkål eller blomkål. Grönkål och palmkål kan stå något tätare, men inte mindre än 40 cm mellan plantorna. Plantorna sätts något djupare än de står i pluggen. Kupa upp lite jord runt om och se till att vattna direkt efter plantering.

Vad göra med övermogna sockerärtor?

Man kan låta dom sitta kvar och mogna ännu mer o sen sprita dom och torka ärtorna så går dom bra att ha som utsäde.

När kan man plantera ut ärtor?

Plantera ut plantorna när de är 20–30 cm höga. Sådjup: 5 cm om du har en ganska torr växtplats eller om du sår i slutet av juni, 3 cm om den är lite fuktigare.

När kan man sätta ut ärtor?

Ärtor trivs bäst i lucker jord med mycket sol och näring men behöver också en hel del vatten. Ärtor är generellt inte så känsliga för kall jord, men just märgärt och brytsockerärter bör du vänta med att så tills jordtemperaturen har nått närmare 10 grader. Det går också bra att förodla ärtor inomhus i april–maj.

Kan man odla grönkål i Pallkrage?

Grönkål hör till de mest lättodlade kålväxterna. Trivs utmärkt i pallkrage och kan stå ute för skörd hela vintern. Såtid: Fröna gror vid lägst 5 grader, men det går snabbar med värme upp till 20 grader. Förodla inomhus 4-6 veckor före beräknad utsättning.

Kan man torka sockerärtor?

Vad gäller bönor och ärtor är riktlinjerna att brytbönor och vaxbönor torkas hela medan skärbönor och sockerärtor gärna skärs i bitar på snedden. Bondbönor plockas ur sina baljor. Precis som vid frysning av grönsaker behöver många sorter förvällas innan de torkas.

Hur torkar man ärtor?

ca 3 dl torkade ärtor Skaka plåten så att ärtorna bildar ett monolager. Ställ in plåten högst upp i ugnen och lämna luckan på glänt (med hjälp av en ätpinne eller något annat smalt köksredskap) så att fukten lättare släpps ut (detta slipper du dock med varmluftsugn). Torka tills ärtorna är helt torra, ca 8 timmar.

Kan man så Ärtskott?

Ta då fram äggskalen (eller en kruka/ett fat) och fyll på med 2 cm jord och lite vatten, sedan ett lager med ärtskott och till sist ett tunt lager med jord ovanpå. Sätt plastfolie över och gör som små andningshål så att ärtskotten får luft.

Hur odlas Ärtskott?

Odla ärtskott hemma: Fördela de blötlagda ärtorna över. Täck med ett tunt lager jord och fukta jorden med hjälp av blomsprutan. Täck med plastfolie. Håll jorden fuktig, på ett par dagar kommer ärtorna börja gro och sätta små gröna skott, då kan du ta av plasten.

När kan man ställa ut sockerärtor?

Det enklaste sättet att är att vårså direkt på friland när jorden reder sig. April en bra månad att börja så på, grodden av klassiska socker- och brytärtor sker redan vid 5 plusgrader.

Share this post