Blogga

Ar lind snabbvaxande?

Är lind snabbväxande?

Lind är mycket snabbväxande i ungdomen, höjden kan öka med en meter per år i ungdomen under goda förhållanden. Vid 50 års ålder har tillväxten kulminerat.

Hur höga blir lindar?

Det finns däremot flera bra namnsorter, t ex Linn E och ’Rancho’ som båda är småväxta för att vara lindar. De blir inte mer än 10-12 meter höga som fullvuxna och har en konisk, äggformad krona som passar in även i smala gator och bostadsgårdar.

Hur plantera lind?

De ädla lövträden alm, lind, lönn, avenbok och fågelbär trivs bäst på bördig mark med djupa jordar, liksom ek, bok och ask. Linden växer emellertid precis som ek också bra på lermark. Före planteringen är det viktigt att markberedning utförs för att skapa bra planteringspunkter.

Är lind bra för miljön?

Både björk och lind har så kallade basiska löv vilket gör att när bladen bryts ner så bildas en basisk förna (döda växt och djurdelar som håller på att brytas ned) och där med ett högre pH i marken. En basisk förna och ett högre mark-pH gynnar många organismer som t. ex. nedbrytande bakterier och daggmaskar.

Vad används träslaget lind till?

Korgar, rep och mattor gjordes förr av bastskiktet på lindens innerbark. Finsnickeri och svarveriarbeten såsom borstar, hushållsartiklar, leksaker, proteser, musikinstrument och persienner. Exempel på bra användningsområden: Bra till sniderier och skulpturer.

Hur hårt är lind?

Lind har goda limningsegenskaper….Tekniska data.

Densitet 490-520 kg/m3 vid 0% fuktkvot (u) 530-570 kg/m3 vid 12-15% fuktkvot (u)
Slaghållfasthet 50-55 kJ/m2 vid 12-15% fuktkvot
Hårdhet – Janka: 330 på ändytan och 240 på längsytan vid 12-15% fuktkvot – Brinell: 1.6 på längsytan vid 12-15% fuktkvot

Hur gamla kan lindar bli?

Släktet omfattar omkring 50 arter varav två förekommer i Sverige, bohuslind och lind (även kallad skogslind). Lindar kan uppnå en ålder av 800–1000 år.

Share this post