Trendig

Vilket godsel till klematis?

Vilket gödsel till klematis?

Klematis, framförallt de storblommiga sorterna, vill ha god tillgång på vaen och näring. Gödsla tidigt på våren med brunnen stallgödsel 2l eller hönsgödsel 1dl som myllas ner i jorden. Använd flytande chrysan för riktigt snabb effekt.

Kan man klippa ner klematis?

De bildar blomknoppar under vår- och försommar, man brukar säga att de blommar på årsskotten. De liknar på det sättet perenner och därför gör man precis som med perenner och klipper ner dem nära marken sent på hösten eller tidig vår. Spara två bladpar (en klipphöjd av ca 20 cm).

När beskära Summer Snow?

Beskär tidigt på våren bort intorkade växtdelar. Om kraftigare beskärning behövs kan detta göras sent på hösten eller tidig vår. Beskärs med fördel till ca 1 m över marken för att få ett tätare växtsätt. Planterad vid träd kan den växa fritt.

Hur ofta ska man vattna klematis?

Rötterna och rothalsen på alla klematis är väldigt känsliga för direktsol, så skugga gärna genom att sätta någon perenn framför. Vattna rejält och därefter under torra perioder åtminstone hela första växtsäsongen.

Vilka blommor trivs med klematis?

Men tillsammans med en sällskapsväxt som kompletterar klematisen färg- och formmässigt kan det bli en alldeles underbar syn!

  • Rosen ’Alchymist med Clematis ’Etoile Violette’
  • Vinranka ’Sukribe’ och Clematis viticella ’Mme Julia Correvon’
  • Clematis ’Piilu’ + vinranka ’Einset’

Vilken jord ska man ha till klematis?

Klematis trivs i djup, näringsrik och jämnt fuktig jord med bra dränering. Blanda gärna kogödselkompost och benmjöl i jorden innan du planterar ut den. Ett tips är att fylla med grov sand närmast runt stänglarna för att ge extra bra dränering runt rothalsen på plantan. Detta kan skydda plantan mot svampangrepp.

Hur ofta ska man vattna Clematis?

Kan man ha klematis som marktäckare?

Mycket effektfullt är att plantera klematis bland buskar, träd och perenner och låta de vindlande rankorna vandra iväg på egen hand. Här passar det bäst med sorter som blommar på årsskotten och därför beskärs tillbaka helt och hållet varje år. Även som marktäckare har klematis bra egenskaper.

Hur ska man plantera klematis?

Plantera klematis – gör så här

  1. Steg 1: Gräv en grop som är ca 50 cm djup och 50 cm bred.
  2. Steg 2: Klematis planteras ca 5-10 cm djupare än omgivande marknivå.
  3. Steg 3: Om växten planteras vid en vägg, sätter du den en bit i från väggen och låter den luta in svagt in mot väggen.
  4. Steg 4: Vattna rejält.

Hur tätt kan man sätta klematis?

Hur tätt ska man plantera? Man brukar säga att man ska plantera med samma avstånd som plantans slutliga höjd. Om växten blir 70 cm hög bör den alltså stå med 70 cm avstånd till närmaste grannväxt.

Share this post