Frågor

Hur hantera barn med sjalvskadebeteende?

Hur hantera barn med självskadebeteende?

Få stöd och hjälp Det är ofta svårt att sluta med sitt självskadebeteende på egen hand. De flesta behöver hjälp med att hitta sätt för att sluta. Ett sätt att få hjälp är att ta kontakt med elevhälsan på skolan. Vissa skolor erbjuder stödjande samtal.

Hur hjälper man någon som skadar sig själv?

Att stötta någon som skadar sig själv

  1. Fråga hur personen mår. Lyssna om hen vill prata. Du behöver inte komma med några råd eller lösningar.
  2. Gör saker ihop. Vad gillar ni att göra ihop? Gör någon av de sakerna.
  3. Tipsa om ställen som ger stöd. Tipsa om ställen som personen kan kontakta för att få stöd anonymt.

Är självskadebeteende psykisk ohälsa?

Självskadebeteende är inte en egen psykiatrisk diagnos. Självskadebeteende kan förekomma vid alla former av psykisk sjukdom och störningar, men också hos personer som inte har några andra tecken på psykisk ohälsa eller psykiatrisk problematik. Självskadebeteende kan ha många funktioner.

Vad ska jag göra om mitt barn skär sig?

För en tonårsflicka kan självskadebeteende vara ett tillfälligt sätt att dämpa ångesten. Men skärandet kan bli som en drog så det gäller att fånga upp henne i tid. De flesta unga flickor som skär sig är inte sjuka.

Hur berättar man för sina föräldrar att man skurit sig?

Antingen är det bara att berätta för dina föräldrar att du skadar dig själv och förklara varför, eller så gör du det genom långsamma steg, för att de själva ska lista ut det. Till exempel berätta för dem att du mått dåligt och försöker få ut tankarna du känner.

Vid allvarligt självskadebeteende skall åtgärder och insatser erbjudas på specialistnivå, inom Barn- och Ungdomspsykiatrin eller Barn- och Ungdomshabiliteringen. Utifrån bedömningen erbjuds olika typer av riktad psykologisk behandling och stöd, både på individ- och familjenivå.

Share this post