Rekommendationer

Vad ar atoniska anfall?

Vad är atoniska anfall?

Vid dessa stora epileptiska anfall blir personen plötsligt medvetslös, faller omkull och blir stel (tonisk fas) och får sedan kramper (kloniska)muskelryckningar. Anfallet varar i regel tre till fem minuter. Andningen är till en början försvårad, vilket gör att ansiktsfärgen kan bli blå.

Vad är absenser?

Du får korta sekundsnabba häftiga muskelryckningar i armar, huvud eller ben utan att förlora medvetandet. Sådana anfall kallas för myoklona anfall. Du blir frånvarande under några sekunder och kanske stirrar tomt framför dig. Sådana anfall kallas för absenser.

Vad är West syndrom?

Infantil spasm (IS), även kallat West syndrom, är ett fruktat epileptiskt syndrom hos spädbarn. Det definieras som typiska kramper, fynd av hypsarytmi på elektroencefalografi (EEG) och avstannad eller regressiv psykomotorisk utveckling [1-5].

Vilka är de tre vanligaste provocerande faktorerna för epileptiska anfall hos barn?

Epilepsi hos barn

  • Exempel på kända faktorer som kan provocera epileptiska anfall:
  • Feber hos barn.
  • Metabola rubbningar, exempelvis elektrolytrubbningar, hypoglykemi, uremi, hypoxi eller eklampsi.
  • Abstinens efter alkohol eller läkemedel (exempelvis bensodiazepiner)

Varför får man absenser?

Absenser. Den här typen av anfall, som förr kallades petit mal, är en annan form av primärt generaliserat anfall. Dessa anfall varar endast några sekunder och har inte lika många och tydliga symtom. Du blir frånvarande, stirrar kanske tomt framför dig och svarar inte på tilltal.

Vad är Fallandesot?

Fallandesjuka och fallandesot är äldre benämningar som ofta ses i gamla texter och kyrkoböcker. Begreppen syftar på att en person som drabbas av ett epileptiskt anfall ofta faller omkull, men finns även absensanfall som gör att man blir frånvarande.

Vad ska man göra om någon får ett epileptiskt anfall?

Kontakta genast en vårdcentral eller en jouröppen mottagning om du får ett krampanfall och inte har haft det tidigare. Om det är stängt på vårdcentralen eller den jouröppna mottagningen, sök vård på en akutmottagning. En del anfall kan leda till skador som du behöver söka vård för.

https://www.youtube.com/watch?v=swXHSy5bazQ

Share this post