Frågor

Hur lange satter hasten pals?

Hur länge sätter hästen päls?

Normalt påbörjar hästen sitt pälsbyte från vinterpäls till sommarpäls i december/januari men detta kan såklart skilja beroende på vart i landet man befinner sig.

När börjar hästar fälla?

Vissa ponnyer börjar fälla redan i augusti, medan andra väntar till november med att börja sätta tjock vinterpäls.

Varför fäller inte hästen?

– Det är väldigt individuellt. Vissa hästar påverkas inte alls, medan andra blir trötta och håglösa och behöver en period med lite lägre arbetskrav. Var lyhörd för hästens signaler och ta reda på hur den brukar reagera, om du inte känner hästen sedan tidigare.

Varför fäller hästar?

Hårfällningen är en naturlig del av hästens förberedelse för den varmare årstiden. En del hästar mår dåligt under denna tid, de blir hängiga och ovilliga till hårdare arbete. Även hästar som varit klippta under vinterhalvåret och som till synes är korthårig, kommer ändå att komma in i en fällningsperiod.

När ska man börja ge B-vitamin till häst?

Vid perioder av hårdare arbete, så som intensiva träningsperioder eller vid pälsbyte kan hästen ha ett ökat behov av B-vitamin. B-vitamin ingår även i kroppens energi- och proteinomsättning och därför kan ett tillskott vara positivt för hästar som tränar hårt eller ska prestera på topp.

Kan man klippa hästen när den fäller?

– Man ska undvika att klippa hästen i samband med att den sätter päls och fäller. Vänta tills processen är klar innan du klipper den. Att raka hästen i samband med pälssättning eller fällning stör hästens naturliga process vilket kan påverka allmäntillståndet negativt.

När är det bäst att klippa hästen?

Hästen sätter sin vinterpäls i oktober och det är då du ska klippa den första gången. Sedan kan du fortsätta klippa den en gång per månad beroende på hur tjock pälsen är och hur snabbt den växer. När våren kommer slutar du med klippningen, annars kan du störa den naturliga hårfällningen.

Kan man klippa en häst som fäller?

När fäller hästen Sommarpäls?

Sommarpälsen fäller ut på hösten och man ser mycket korta strån i borsten vid ryktning under sensommar och tidig höst. På vintern har hästen två olika lager av päls.

När börjar hästen sätta vinterpäls?

Melatonin påskyndar hårtillväxten och hästen bygger upp en tjock vinterpäls. Studier visar att pälsbytet sätter igång ca 5-8 veckor efter solståndet, vilket innebär att de flesta hästarna redan börjar sätta sin vinterpäls i augusti.

Vilken b-vitamin är bäst till häst?

B-vitaminer är vattenlösliga och lagras inte i kroppen, utan bör tillföras dagligen. Ge ett extra tillskott av HippoSelection B-vitamin vid minskad aptit, pälsfällning / pälssättning, glanslös päls, stress och störd tarmflora som exempelvis vid transport, grovfoderbyte och sjukdom. Fodra ca 10 ml om dagen.

Hur mycket Foderjäst ska man ge hästen?

Dosering (g per dag) Hästar vid brist på B-vitamin, dålig päls och för att stabilisera mag- tarmfloran 200-400, nötkreatur vid dålig aptit och vomstörning 500-800, kalvar och ungdjur för att stabilisera mag- tarmfloran 100-400, suggor vid fodervägran 200-300 och får för att stabilisera mag- tarmfloran 50-100.

Share this post