Frågor

Vad ar en Montessoriskola?

Vad är en Montessoriskola?

En tydlig och ärlig tilltro till barnet och dess inneboende möjligheter. Varje barn bär inom sig en strävan efter självständighet och en medfödd lust att lära allt om sin omvärld. Montessoripedagogiken har denna kraft som utgångspunkt.

Vad tycker du om Montessori?

För att friheten inom montessori ska fungera krävs en tydlig struktur. Barnen lär sig tidigt att hjälpa till med praktiska sysslor och att själva ställa tillbaka materialet på rätt plats. Pedantiskt kan vissa tycka, men det gör att pedagogen slipper bli avbruten för att till exempel leta fram saker barnen frågar efter.

Vilka väljer Montessori?

Montessori är elitisk Föräldrar som väljer montessoripedagogiken till sina barn ställer höga krav på barnomsorg och skola. De söker ofta aktivt och är pålästa om olika alternativ. Även lärarna har gjort aktiva val.

Hur är det att jobba på montessori?

Barn och elever arbetar utifrån sina förutsättningar. Pedagogens viktigaste roll är att observera, vägleda och se till att de rätta förutsättningarna för det egna lärandet finns. Frihet att välja aktivitet, en stimulerande och anpassad miljö samt möjlighet att arbeta ostört är grundpelare i montessoripedagogiken.

Varför ska man välja Montessori?

Jämfört med vanlig pedagogik så brukar man säga att barn som går i en montessoriklass har större möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Genom att undervisningen sker i åldersblandade klasser får barnet möjlighet att själv välja och att ta till sig de kunskaper som för tillfället intresserar barnet.

Vad är bra med Montessoripedagogiken?

Montessoripedagogikens främsta kännetecken: Ta tillvara på barnets unika inlärningsförmåga. Eftersom barn lär sig med hela kroppen måste barnet få möjlighet att utvecklas på alla plan, både motoriskt, emotionellt, socialt och intellektuellt.

Vad innebär det absorberande sinnet?

Det absorberande sinnet Montessori kallade barnets förmåga att omedvetet ta in information och lära sig nya saker snabbt och lätt ett absorberande minne, en förmåga som endast varar under de första sex åren. Det bästa exemplet på hur det absorberande sinnet fungerar vid inlärning är språket, och särskilt modersmålet.

Hur ser Waldorfpedagogiken ut?

Waldorfpedagogikens syfte är att genomföra en bred sammanhållen studiegång där humaniora, naturvetenskap, konstnärliga ämnen och hantverk bildar en helhet. Pedagogikens mål är att inspirera eleverna till oberoende tänkande och eget skapande.

Vad är typiskt för Waldorf?

I waldorfpedagogiken är det centralt att undervisningen och arbetet visar på en rik bild av världen. I alla situationer finns förvandlingsmöjligheter — vare sig det gäller arbetsuppgifter eller i allmänmänsklig, sociala situationer. Här är också den konstnärliga kreativiteten och fantasin en viktig kraft.

Share this post