Innehållsförteckning
Varför får barn ångest?
Hos lite äldre barn och ungdomar kan så kallad social ångest förekomma. Barnet kan då uppleva ångestkänslor av att vara i vissa sociala sammanhang. Det kan till exempel handla om ångest över att tala inför andra människor, vara på offentliga platser eller att prata med människor som barnet inte känner.
Hur hjälper man sitt barn med ångest?
Istället för att hjälpa ditt barn, eller förhindra oroliga situationer från att uppstå, uppmuntra istället barnet att själv hitta sätt att hantera situationen. Förälderns utmaning är ofta att visa tillit till barnets egen förmåga, och släppa sitt behov av att känna sig ”snäll”.
Hur vanligt är ångest hos barn?
Men för vissa kan känslorna bli så starka att de börjar störa och bli ett problem i vardagen. När rädslan, oron och ångesten blir ett problem kallas det för en ångeststörning eller ett ångesttillstånd. Forskning visar att ungefär 5–10 procent av alla barn och ungdomar uppfyller kriterierna för ångesttillstånd.
När ångesten inte går över?
Lita på att ångesten inte är farlig och går över – att det är rätt reaktion i fel situation. Andas djupt och långsamt. Framförallt när du andas ut ska du göra det längre än du brukar. Utandetaget aktiverar ditt parasympatiska nervsystem som är den delen av nervsystemet som gör att du blir lugnare.
Kan barn vara deprimerade?
Depression är ett allvarligt tillstånd hos prepubertala barn och drabbar knappt 1 % av förskolebarnen och 1-2 % av skolbarnen. Barn till deprimerade föräldrar löper upptill 10 gånger högre risk att drabbas av depression. Prepubertala barn har också mer av belastande faktorer än de med senare debuterande depression.
Varför har man Söndagsångest?
Stress, prestationsångest och missnöje är några vanliga orsaker till söndagsångest. ”Om du går till jobbet varje dag och känner att det gräver ett hål på insidan, då behöver du ta din ångest på allvar” säger psykologen Jenny Rickardsson. Det är söndag kväll. Ledigheten är snart över och en ny arbetsvecka närmar sig.