Blogga

Nar kom forsta pappamanaden?

När kom första pappamånaden?

Därför har regeringar genom åren gjort förändringar i reglerna i föräldraförsäkringen för att få fler att dela på ansvaret. 1995 kom den så kallade mamma- eller pappamånaden. Då reserverades en månad av föräldrapenningen till vardera föräldern.

Vad finns det för orsaker till att det är mammorna som stannar hemma med barnen när de är små?

Kvinnor arbetar deltid i mycket högre utsträckning än män och deras ansvar för hem och barn är sannolikt den viktigaste anledningen till detta.

Varför pappaledighet?

Att vara pappaledig är ett konkret sätt att jobba för jämställdhet. Vi utgår nästan automatiskt från att jämställhet handlar om kvinnors svagare position på arbetsmarknaden. Kvinnors löner är lägre än männens och långa familjeledigheter hindrar mammors karriärutveckling.

Vad är Pappamånader?

1995 infördes en så kallad pappamånad i föräldraförsäkringen. Innebörden av denna var att en månad av föräldraledigheten reserverades för enbart pappan. Systemet utvecklades 2002 genom införandet av en andra pappamånad.

Vad kan man göra som pappaledig?

Dessutom får barnen träffa varandra och ha roligt tillsammans. Och det finns verkligen tusen grejer att hitta på: gunga, ge sig ut i skogen, mata änder, kolla på bussar, gå på babysim, grilla korv, leka på biblioteket, gå på museum, åka till en bondgård, röja runt i en park, gå på museum eller ta en skön långpromenad.

Vill inte vara föräldraledig?

Kanske har du en högre lön än mamman och ni förlorar pengar på att du är hemma. Kanske är det mamman som vill vara hemma så länge som möjligt med barnen. Anledningarna och ursäkterna kring varför du som pappa inte tog ut din föräldraledighet är tusen och givetvis alldeles unika för just din situation.

När har man rätt till pappaledighet?

Du har rätt att vara helt ledig från arbetet så länge barnet är yngre än ett och ett halvt år. Anmälan till din arbetsgivare om att du ska vara föräldraledig ska göras senast två månader innan om inget annat är avtalat.

Hur fördelar man föräldraledigheten?

Fördelar: Ni får det bästa av två världar: ni får vara föräldralediga, samtidigt som ni är kvar i yrkeslivet. Ni lär känna barnet lika väl, och lika snabbt, båda två. Ni får tillbringa mycket tid med barnet under alla utvecklingsfaser fram till förskola, och missar inget.

När pappan är pappaledig?

Pappaledig 10 dagar I samband med förlossningen har pappan, eller den förälder som inte är gravid, rätt att vara hemma i 10 dagar med så kallad tillfällig föräldrapenning. Detta ger föräldern möjlighet att vara med vid förlossningen, lära känna barnet och eventuellt ta hand om andra barn i familjen.

Share this post