Ny

Vad ar bettavvikelser?

Vad är bettavvikelser?

Från födseln till 14 års åldern växer käkarna i takt med att barnet blir äldre för att skapa utrymme för både primära tänder (mjölktänder) och permanenta tänder (vuxentänder). Bettutvecklingen påverkas av både genetiken och miljöfaktorer som nappsugning, munandning, tum- och fingersugning.

Vad kostar ortodonti?

En tandreglering med traditionell tandställning kostar ungefär 17 000–33 000 kronor för en käke och mellan 27 000–41 000 för två käkar. Tandreglering med osynlig tandställning på insidan av tänderna är något dyrare och kostar 23 000 mer för en käke, 36 000 för två käkar.

Vad ska man göra om man har en lös Vuxentand?

Viktigt att känna av att tanden är något lös innan vickandet börjar. Är mjölktanden inte alls lös och en vuxentand har kommit fram boka gärna en tid hos tandläkaren för kontroll och ev få hjälp med dra ut mjölktanden. Är det en vuxen tand som är lös, boka gärna en hos tandläkare för hjälp med detta.

Vad innebär saxbett?

Saxbett definieras som en bettavvikelse där två eller flera av underkäkens molarer och premolarer biter lingualt om överkäkens tänder vid sammanbitning. Avvikelserna kan vara enkelsidiga (unilaterala) eller dubbelsidiga (bilaterala). Enkelsidiga korsbett särskiljs vidare med avseende på samband med tvångsföring.

Vad är ett Neutralbett?

När man biter ihop så kommer överkäkens tänder exempelvis 6:orma något framför underkäkens 6:or. Hörntänderna i överkäken ligger mellan 3:an och 4:an i underkäken. Det är ett neutralbett eller normalbett.

Hur mycket kostar en vanlig tandställning?

Det är svårt att i förväg säga vad det kostar att göra en tandregleringsbehandling eftersom det beror på vad som ska göras, hur lång tid man beräknar att behandlingen tar och sedan vilken typ av apparatur man väljer. Det kan kosta allt från 15000 upp till 80 000 kronor.

Vad är en ortodonti?

Här får du veta hur behandlingen går till. Tandreglering, också kallat ortodonti, kan behövas när tänder inte kommer fram, har vuxit snett, sitter för tätt, för glest eller om något annat i bettet behöver förbättras. Tandreglering behövs ofta av estetiska skäl, men också för att undvika att tänderna blir skadade.

Share this post