Populära

Vad ar funktionell lek?

Vad är funktionell lek?

Funktionell lek; avsåg små barns utforskande av och interagerande med sin omgivning genom användandet av sin kropp och sina sinnen.

Hur mycket får barn titta på TV?

Barn under 2 år ska inte titta på tv/dvd/surfplatta över huvud taget. För barn mellan 2 och 3 år bör skärmtittande minimeras. Äldre barn i förskoleåldern (3–7 år) kan titta på tv/dvd 1–2 timmar per dag. Man bör välja program som är berättande.

Vilken pedagogik är bäst?

Jämfört med vanlig pedagogik så brukar man säga att barn som går i en montessoriklass har större möjlighet att utvecklas efter sina egna förutsättningar. Genom att undervisningen sker i åldersblandade klasser får barnet möjlighet att själv välja och att ta till sig de kunskaper som för tillfället intresserar barnet.

Hur ett barn blir till?

Det vanligaste är att spermier kommer med sperman från penisen in i slidan vid ett slidsamlag. Spermierna simmar genom livmodern och upp i äggledarna där de kan möta ett ägg. Den spermie som smälter ihop med ägget befruktar ägget. Efter några dagar når det befruktade ägget livmodern och fastnar i livmoderns slemhinna.

Är det farligt för barn att titta på TV?

Barnläkaren professor Hugo Lagercrantz råder liksom den amerikanska Barnläkarföreningen (American Academy of Pediatrics) att barn under två år inte ska se på tv. Dessutom har din fem månader gamla son svårt att uppfatta vad som visas – han blir fängslad av ljud och skiftande bilder och färger.

Varför ska spädbarn inte titta på tv?

Det som också kommit fram genom forskning är att barn lär sig bättre med en vuxens sällskap när de tittar på skärmen. Forskarna menar att när barn exempelvis tittar på TV själva använder de inte sin fulla hjärnkapacitet till att försöka förstå vad de tittar på, vilket gör att det snarare blir passivt tittande.

Vad har du för åsikter om balansen mellan fri och styrd lek?

Öhman (2007 ) beskriver att i en studie som gjorts har det visat sig att barnen själva ser skillnaden mellan fri och styrd lek. Barnen menade att den fria leken var när de själva fick bestämma och den styrda leken var när de vuxna bestämde.

Vad menas med styrd lek och fri lek ge exempel på när det kan vara aktuellt med det i en förskola?

– Lek är inte automatiskt fri. När vuxna leker tillsammans med barnen på förskolan styr de leken mot att barnen ska lära sig något och ta ansvar. Vuxna har andra syften med leken och deltar därför knappast på barnens villkor. Ser man det ur ett maktperspektiv är situationen inte oproblematisk.

Share this post