Rekommendationer

Nar kallas barn till tandlakare?

När kallas barn till tandläkare?

Vid tre års ålder är det dags för en undersökning på Folktandvården. Vi undersöker barnets tänder och samtalar bland annat om munhälsa och tandborstning. Det finns också möjlighet att ställa frågor om ditt barns tänder. Vi kommer att fortsätta kalla ditt barn regelbundet till Folktandvården.

Vilken tandläkare har mitt barn?

Lista ditt barn hos Folktandvården Du kan tidigast lista ditt barn i november månad det år barnet fyller två år. Du väljer fritt vilken klinik ditt barn ska gå på. När du har skickat in anmälan får ni regelbundna kallelser till kostnadsfria undersökningar till och med det år barnet fyller 23 år.

Kan barn välja tandläkare?

Du som är förälder kan välja tandvårdsenhet åt ditt barn fram tills barnet fyller 13 år. Sedan kan ni göra valet tillsammans. Du som fyllt 18 år väljer själv. Allmän tandvård för barn och unga vuxna kostar inget upp till och med 23 år.

Hur ofta kallas barn till Folktandvården?

Barnets individuella behov avgör hur ofta barnet ska komma till oss. I allmänhet har barnen i Sverige så bra tänder att det räcker att komma vartannat år. En del barn och ungdomar har större behov av tandvård och kallas därför oftare.

Hur lång tid tar första tandläkarbesöket?

Barnets första undersökning brukar ta mellan 10 och 15 minuter. För de allra flesta treåringar går det bra att visa tänderna vid besöket. Då sitter hen ensam eller i ditt knä i tandläkarstolen. Ibland behövs det lite extra tid att vänja sig.

När är det fri tandvård?

Du som är försäkrad i Sverige har kostnadsfri tandvård till och med det år du fyller 23 år. Det år du fyller 24 år och ska betala tandvården själv kan du få statligt tandvårdsstöd. Om du har särskilda behov av tandvård, kan du även ha rätt till tandvårdsstöd från din region.

Måste barn gå till Folktandvården?

Kostnad för barntandvård Det är gratis för barn och ungdomar att gå till tandläkaren. Från och med 2018 är tandvård gratis fram till att du fyller 23 år. Det gäller både om du går till det statligt ägda Folktandvården eller om du går till en privat tandläkare. I vissa landsting kan du få gratis tandvård något år till.

I vilken ordning kommer barns tänder?

Barnets första tänder Oftast kommer två framtänder i underkäken först, därefter två framtänder i överkäken. De första kindtänderna brukar komma vid ett till ett och ett halvt års ålder. När barnet är tre år har hen oftast fått alla sina mjölktänder.

Ungefär vid tre års ålder kallas alla barn till en undersökning av tänderna. För de allra flesta barn är det första kontakten med tandvården. Förutom att kontrollera tänderna är målet med besöket också att göra barnen bekant med miljön och trygg med personalen.

Share this post