Innehållsförteckning
- 1 På vilka sätt kan våld mot barn se ut?
- 2 Vad händer med barn som bevittnar våld?
- 3 Vilka olika institutioner och organisationer har Sverige för att säkerställa att barn som har upplevt våld får det stöd och den behandling de har rätt till och behöver?
- 4 Kan barn dömas för misshandel?
- 5 Vad kan man prata med barn om?
På vilka sätt kan våld mot barn se ut?
Oavsett om ett barn misshandlas fysiskt, psykiskt, försummas eller kränks så ger det ofta allvarliga känslomässiga och psykiska skador. Självbild, självkänsla, intellektuell utveckling, social kompetens och förutsättningar för nära relationer – allt påverkas.
Vad gör man om man ser någon slå sitt barn?
Alla som arbetar i en verksamhet som berör barn under 18 år är skyldiga enligt lag att anmäla till socialtjänsten om de misstänker att ett barn far illa. Det kallas anmälningsplikt. Det gäller till exempel personal i skolan, barnomsorgen, på fritids, inom sjukvården och polisen.
Vad händer med barn som bevittnar våld?
Sedan år 2006 har barn som bevittnat våld haft rätt till brottsskadeersättning. Efter att förbudet mot barnfridsbrott införts i brottsbalken den 1 juli 2021 har barns rätt till brottsskadeersättning ersatts med att barn som bevittnat våld i en nära relation har rätt till skadestånd.
Kan man anmäla ett barn för misshandel?
Anmäl brott till polisen Om man är med om våld och hot i skolan kan man göra en polisanmälan. Det kan kännas jobbigt att anmäla någon i samma ålder som man kanske känner, men det kan ändå vara bra att anmäla. Det kan vara skönt att ha någon vuxen man litar på som hjälper en om man ska göra en anmälan.
Vilka olika institutioner och organisationer har Sverige för att säkerställa att barn som har upplevt våld får det stöd och den behandling de har rätt till och behöver?
Den 1 oktober 2014 trädde Socialstyrelsens föreskrifter och allmänna råd om våld i nära relationer i kraft vilka riktar sig till såväl socialtjänsten som hälso- och sjukvården samt tandvården.
Hur påverkas barn av att bevittna våld mot någon annan i familjen?
Ett barn som bevittnar att en förälder blir slagen är utsatt för en traumatisk upplevelse. Barnen drabbas också av den dagligen känslomässigt otrygga miljö som blir en följd av våldet. Barnen kan bära på en oro för när våldet ska ske igen. De kan få skuld- och skamkänslor då de kan känna sig medskyldiga till våldet.
Kan barn dömas för misshandel?
Barn som är under 15 år och begår brott kan inte dömas till straff. Utredningar mot barn under 15 år görs enligt lagen med särskilda bestämmelser om unga lagöverträdare. När utredningen är klar kan sociala myndigheter fatta beslut om åtgärder, till exempel olika stöd- och vårdinsatser.
Hur kan man prata med barn om våld?
Det viktigaste tecknet på att ett barn har varit utsatt för våld eller övergrepp är ofta att barnet själv berättar om det som har hänt. Som mottagare av ett sådant förtroende är det viktigt att visa öppenhet mot barnet genom att lyssna, ställa öppna frågor och vara tillgänglig för en fortsatt berättelse.
Vad kan man prata med barn om?
– Många barn är ovana vid att vuxna verkligen intresserar sig för vad de tänker eller varför de gör något. Men med mindre barn kan det handla om att leka med barnet på barnets villkor för att samtalet ska komma igång. Eller att bara vara i samma rum utan att tränga sig på, säger Ylva Mårtens.