Ny

Varfor behovs naringsrekommendationer?

Varför behövs näringsrekommendationer?

Genom att äta varierat, inte för mycket, och röra på sig får man en bra balans. I NNR 2012 lyfts matvanor som både ger oss mycket näringsämnen och som bidrar till att minska risken för hjärt- och kärlsjukdom, övervikt, typ 2-diabetes och cancer – sjukdomar som alla är kopplade till matvanor och livsstil.

Vem godkänner kosttillskott?

Säljer du kosttillskott och andra hälsopreparat är det viktigt att Livsmedelsverket godkänt det du säger om tillskotten. Det gäller också om du säljer tidigare okända ämnen.

Hur omvandlas näringsrekommendationer till kostråd?

Näringsrekommendationerna baseras på data om behov och hälsoeffekter av näringsämnen. Kostråden är som en översättning av näringsrekommendationerna till faktiska matvanor och portioner, och visar hur man kan äta för att få i sig tillräckligt med makronutrienter och mikronutrienter.

Vad är de nordiska näringsrekommendationerna?

De nordiska näringsrekommendationerna (NNR) utgör den vetenskapliga grunden för nationella näringsrekommendationer och livsmedelsbaserade kostriktlinjer i Danmark, Finland, Island, Norge och Sverige. Det internationella samarbetet mellan de fem nordiska länderna har resulterat i fem tidigare utgåvor av NNR.

Hur mycket D vitamin daglig dos rekommenderas enligt de nordiska näringsrekommendationerna?

Hur mycket D-vitamin behöver vi?

Grupp/ålder Rekommenderat intag per dag
Spädbarn och barn under 2 år 10 mikrogram
Barn och vuxna under 75 år 10 mikrogram
Vuxna med lite eller ingen solexponering 20 mikrogram
Vuxna över 75 år 20 mikrogram

Hur mycket näring per dag?

Energibehov. Energibehovet för vuxna är ungefär 25 kcal per kilo kroppsvikt och dygn för sängbundna patienter och 30 kcal per kilo kroppsvikt och dygn för uppegående patienter med begränsad fysisk aktivitet. Vid vissa sjukdomar kan energiomsättningen öka avsevärt.

Hur många gram är en portion mat?

Att väga och mäta maten är det bästa sättet att hålla koll på hur mycket man får i sig. En portion okokt pasta, ris, matvete, quinoa etc. utgör 50-70 gram, en portion potatis är 150-175 gram och en portion kyckling, kött eller fisk är ungefär 150 gram.

Hur stor del av vårt dagliga energiintag bör enligt NNR komma från fett?

Behov av näringsämnen

Näringsämne Friska Risk för undernäring/undernäring
Fett 25-40 energiprocent Förhöjt, ibland över 40 energiprocen
Kolhydrater 45-60 energiprocent Lägre, ibland under 45 energiprocent
-socker Max 10 energiprocent Kan ökas
-fiber Minst 25-35g/dag Kan minskas

Hur framställs näringsrekommendationer?

Share this post