Populära

Varfor gnuggar man tander nar man sover?

Varför gnuggar man tänder när man sover?

Det sker oftast i sömnen och kan ibland ge ifrån sig ett gnisslande ljud. Att du gnisslar eller pressar tänder när du sover hänger ofta samman med sömnstörningar, som i sin tur kan bero på stress. Tandgnissling är ganska vanligt hos barn. Den har att göra med den normala bettutvecklingen och nya tänder som bryter fram.

Varför biter man ihop käkarna?

Den bakomliggande orsaken till värken är att stress ofta leder till att vi pressar och gnisslar tänderna. Det kan i sin tur leda till värk i käkarna. Genom att vi pressar och gnisslar tänder får våra tänder inte vila så mycket som de behöver. Många av de som får bettskenor förskrivna är unga personer.

Är bettskena bra?

En bettskena kan hjälpa. Att gnissla, pressa eller bita ihop tänderna är vanligt och beror ofta på stress. En bettskena kan lindra eller ta bort besvären. Det är en formgjuten plastskena i mjuk- eller hårdplast som du använder under natten för att skydda tänderna mot slitskador.

Hur länge ska man använda bettskena?

Oftast använder du skenan under en begränsad period på några månader men ibland kan det bli nödvändigt att periodvis eller regelbundet bära skenan under längre tid. Följ de instruktioner som du har fått av din tandläkare.

Hur får man käken att slappna av?

Avspänningsträning

  1. Sitt eller ligg bekvämt med bra stöd för nacken. Slappna av och sänk axlarna.
  2. Låt underkäken vila, det vill säga ”tappa hakan”, genom att tona på m-ljudet.
  3. ”Jogga” med underkäken, det vill säga gör små avslappnande rörelser upp och ned och åt båda sidorna utan tandkontakt.

Hur ofta ska man ha bettskena?

Vad göra åt Tungpressning?

Behandlingen går ut på att bryta vanan att pressa ihop käkarna. Du får ett träningsprogram med speciella rörelser för underkäken som gör att käkmusklerna slappnar av och blir samordnade. Det tar några minuter att göra rörelserna och du ska göra dem några gånger om dagen.

Hur vet jag om jag pressar tänder?

Ett vanligt symptom på tandpressning kan vara ont i käkarna eller huvudvärk redan på morgonen. Det är inte alltid att man själv vet om att man pressar tänderna på ett skadligt sätt. Det kan dock leda till en överbelastning i käkarna och skada tänderna.

Share this post