Blogga

Nar kan man forlora vardnaden?

När kan man förlora vårdnaden?

En vårdnadshavare som kan förklaras som uppenbart olämplig som förälder riskerar att förlora vårdnaden. Det kan exempelvis röra sig om att föräldern har begått övergrepp mot barnet, har ett svårt missbruk eller på annat sätt brister allvarligt i sin omsorgsförmåga.

Vad räknas som Umgängessabotage?

Att medvetet förhindra umgänge Om någon av föräldrarna medvetet försöker förhindra barnet från umgänge med den andra föräldern gör man sig skyldig till umgängessabotage.

Vad gör man vid Umgängessabotage?

Om en förälder upplever sig utsatt för umgängessabotage kan hen lämna in en stämningsansökan mot den andra föräldern till tingsrätten. Detta bör alltid ske i samråd med ett juridiskt ombud. När tingsrätten får in en ansökan om stämning kallar man först till ett möte för att höra föräldrarnas ståndpunkter i frågan.

Kan man polisanmäla Umgängessabotage?

Förekommande umgängessabotage är således en faktor som domstolarna beaktar vid vårdnadsfrågor om du skulle stämma din exfru för vårdnaden om era barn. Det finns även en möjlighet att polisanmäla för brottet egenmäktighet med barn enligt 7 kap 4 § brottsbalken (se här) förutsett att barnen är under 15 år.

Kan man få tillbaka vårdnaden?

Om barnet står under vårdnaden av särskilt förordnad vårdnadshavare och barnets föräldrar eller någon av dem vill få vårdnaden överflyttad till sig så kan rätten besluta om att det ska ske. Frågor om en sådan här överflyttning av vårdnaden prövas på talan av båda föräldrarna, en av dem eller av socialnämnden.

Hur blir man av med vårdnaden?

Om ni vill ändra vårdnaden måste ni vända er till familjerätten eller tingsrätten. Om ni enbart vill ändra i barnets boende eller umgänge räcker det att ni själva är överens.

Vad säger lagen om umgängesrätt?

Umgängesrätt regleras i 6 kap. 15 § FB. I bestämmelsen anges att barnet ska ha rätt till umgänge med en förälder som det inte bor tillsammans med. Barnets föräldrar har ett gemensamt ansvar för att barnets behov av umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med så långt möjligt tillgodoses.

Vad räknas som umgänge?

Umgänget kan ske genom att barnet och föräldern träffar varandra eller att de har annan kontakt, till exempel via telefon eller videosamtal. Umgänget är till för barnet. Hur ett barns umgänge med den förälder som barnet inte bor tillsammans med ska se ut ska bestämmas utifrån vad som är bäst för barnet.

Kan man bli av med umgängesrätt?

Vårdnadshavaren får inte medvetet försvåra umgängesrätten och om en förälder utan godtagbar anledning flyttar långt bort kan det beaktas vid fördelningen av resekostnaderna mellan föräldrarna, 6 kap. 15 b § FB. Vid ensam vårdnad har mamman rätt att bestämma över var barnet ska gå i skolan utan samtycke från pappan.

Hur anmäler man Umgängessabotage?

Föräldrarna kan själva komma överens om umgänget eller genom samarbetssamtal hos Familjerätten. Om barnets pappa gör sig skyldig till umgängessabotage kan du lämna in en stämningsansökan till tingsrätten. Då är det bäst att ta hjälp av ett juridiskt ombud.

Var anmäler man Umgängessabotage?

Kan man ändra ensam vårdnad till gemensam?

Om föräldrarna är överens finns det en möjlighet att ändra från ensam till gemensam vårdnad genom avtal hos familjerätten i deras respektive kommun. Ett sådant avtal blir juridiskt bindande på samma sätt som en dom i tingsrätten om socialnämnden i kommunen beslutar att godkänna avtalet (6 kap. § 6 FB).

Share this post